Home > Blog > Hoe een 14-jarige mijn kijk op talent aanscherpte

Hoe een 14-jarige mijn kijk op talent aanscherpte

Donderdag 06 Februari 2020
Door: Suzan Stadhouders, lid Raad van Bestuur

‘Ik vind het zó spannend’, bekent ze meteen als we de parkeerplaats oplopen.

Het is donderdag 23 januari, iets na half negen ’s ochtends, als ik Kaylee van de Wijngaard ophaal bij haar school in Den Bosch.

‘Ik begrijp je zenuwen hoor’, zeg ik tegen haar. ‘Zou ik ook hebben, als ik veertien was en voor één dag bestuurslid van een groot bedrijf als CSU mocht zijn. Wat vind je het spannendst vandaag?’

‘De opdracht’, antwoordt ze. ‘Of ik het wel goed doe...’

We stappen in en al rijdend kletsen we meteen honderduit.
Ik zie de zenuwen al een beetje wegtrekken. Ze is een rustige meid, een beetje verlegen, maar oprecht belangstellend. Hoe mijn dag eruitziet, wat mensen bij CSU allemaal doen. Ik vraag ook naar haar, wat ze het leukst vindt op school? Engels. Trots vertelt ze dat ze – als vmbo’er! – het niveau van een gymnasiast heeft. Ik ben onder de indruk, ook van haar eerlijkheid. Het is niet altijd makkelijk op school, vertelt ze, pubers kunnen soms hard zijn. Daarom vindt ze haar vriendinnen zo belangrijk. Ik kon toen nog niet vermoeden dat haar kijk op vriendschap CSU zelfs kan helpen, maar daarover zo meer.

‘Voor Kaylee’ zegt het bordje op de directieparkeerplaats, bij ons hoofdkantoor in Uden.
Ze lacht, want dit had ze niet verwacht. Dat warme welkom krijgt ze ook van mijn collega’s, die haar meteen wegwijs maken. Handjes schudden, een praatje maken – het hoort er allemaal bij als “baas”. Dan is het tijd voor De Grote Opdracht. Als CSU willen we meer jonge vakantiekrachten aantrekken. Ik ben zelf 41, dus aan mij moet je het niet vragen. Daarom horen we graag Kaylees ideeën, tijdens een brainstorm met mijn collega’s van Marketing Communicatie.

Nou, daar staat ze, voor de flipover.
Lachend te vertellen over haar voorstellen, alsof ze dat dagelijks bij ons doet. De zenuwen van die ochtend lijken helemaal vervlogen (al fluisterde ze me na afloop toe dat ze best zenuwachtig was. Maar dat had ze blijkbaar uitstekend onder controle, zoals een echte professional). Ik luister met verrassing en verbazing.

Facebook? Dat is uit, op ‘Insta’ en SnapChat: daar gebeurt het.
Ook zouden we niet moeten uitleggen wat je gaat doen, wél wat het werk je oplevert. Geld bijvoorbeeld, om leuke dingen te doen. Onze vakantiekrachtencampagne van vorig jaar liet dit wel al zien, met jongeren die lekker aan het strand luieren. Wat ze daarvan vindt? Een leuk idee, maar die ‘jongeren’ moeten dan wel échte jongeren zijn, zegt ze. Dit zijn twintigplussers. ‘Oud’ dus. Au, even zitten we met onze mond vol tanden!

Haar mooiste idee komt uit de grond van haar hart.
‘Het liefst neem ik een vakantiebaantje dat ik samen met een vriendin kan doen’, vertelt ze. Veel gezelliger. Ik was er zelf nooit opgekomen, maar ze heeft gelijk. Ineens zie ik mezelf terug als tiener, werkend in de tuinderijen en de horeca. Met vriendinnen. En een lol dat we hadden.

Aan het einde van de dag zie ik een andere Kaylee dan die ochtend.
Ze stuitert van enthousiasme en wil dolgraag een keertje terugkomen om haar moeder, die ook bij CSU werkt, een rondleiding te geven door het hoofdkantoor. De dagen erna blijft onze ontmoeting door mijn hoofd gaan. Ik realiseerde me weer hoe belangrijk het is om te zien waar iemands zelfvertrouwen ligt. Je kunt als mens zo veel meer dan anderen van je weten. Laten we allemaal eens vaker aan collega’s vragen waar hun passie ligt, waar ze oprecht blij van worden. Want daar ligt iemands kracht. Grote kans dat je net zo verrast wordt als ik afgelopen donderdag.

CSU deed op donderdag 23 januari weer mee aan JINC Baas van Morgen. Op die dag zaten ruim driehonderd basisschool- en vmbo-leerlingen voor één dag op de stoel van een Nederlandse directeur, ceo of politicus. Baas van Morgen is een jaarlijks initiatief van JINC, een non-profitorganisatie die strijdt tegen kansenongelijkheid onder jongeren.

#JINC #BaasVanMorgen #LaatDeToekomstVandaagLeiden #BossofTomorrow #LetTheFutureLeadToday

Geschreven door: Suzan Stadhouders
Suzan   Stadhouders

Suzan Stadhouders is lid Raad van Bestuur met verantwoordelijkheid voor de portefeuille Operatie. Excellente Operatie staat bij haar en haar collega's hoog in het vaandel. Samen leveren ze onze klanten kwalitatieve en betrouwbare dienstverlening, waarbij ze altijd op zoek zijn naar balans tussen nieuwe technologische toepassingen en de inzet van onze mensen. Zij maken het verschil.

Reacties

Meer informatie
Woordvoerder
Erwin Vos

Manager Marketing & Communicatie
Erwin.Vos@csu.nl
06 13227833

Nieuwsbrief

Als eerste het laatste nieuws over CSU? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.