Zoeken Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoekfunctie te sluiten.

CSU behaalt als eerste landelijke schoonmaakbedrijf het ISO 45001- certificaat voor veilig en gezond werken

CSU behaalt als eerste landelijke schoonmaakbedrijf het ISO 45001- certificaat voor veilig en gezond werken

Uden, 13 juni 2023 – Bij schoonmaakbedrijf CSU staat de veiligheid en gezondheid van medewerkers hoog in het vaandel. Deze inspanningen zijn nu bekroond met het behalen van het ISO 45001-certificaat voor de gehele organisatie. Hiermee is CSU het eerste landelijke schoonmaakbedrijf dat in zijn geheel voldoet aan de internationale norm voor gezond en veilig werken.  

Goed werkgeverschap

Een schone werk- en leefomgeving is van directe invloed op het werk- en leefgeluk van de eindgebruikers van een gebouw. Om daar als schoonmaakmedewerker een cruciale rol in te spelen brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Het maakt de medewerkers ook trots. CSU faciliteert hen door zich te focussen op goed en duurzaam werkgeverschap. Het behalen van het ISO 45001-certificaat is daar het onafhankelijk bewijs voor.

Een klimaatpositief en sociaal Nederland

In samenwerking met medewerkers, partners en klanten streeft CSU ernaar om als duurzame schoonmaakorganisatie de sector én de klant te leiden naar een klimaatpositief en sociaal Nederland. Ook daar draagt het behalen van het ISO 45001-certificaat direct aan bij.

Ketenverantwoordelijkheid

Veiligheid en gezondheid stopt niet bij de grenzen van de eigen organisatie, daarom betrekt CSU ook andere belanghebbenden bij de veiligheid en gezondheid van medewerkers. Op deze manier wil het Udense familiebedrijf de gezamenlijke ketenverantwoordelijkheid benadrukken. Dat blijkt onder andere uit de bijeenkomst die CSU onlangs organiseerde waar kennis, ervaringen en tips met verschillende onderaannemers werden uitgewisseld. 

Samen hetzelfde doel

“Het is belangrijk om kennis en ervaringen te delen met verschillende organisaties, om zo de veiligheid en het welzijn van onze medewerkers te vergroten. We hebben namelijk allemaal hetzelfde doel voor ogen en dat was te merken tijdens deze meeting,” zegt Jerry Sluis, operationeel directeur bij onderaannemer Rietbroek over de bijeenkomst. “Het was een transparante meeting waarin we vrijuit konden praten over hoe het gaat in de praktijk. Delen van kennis en ervaringen kan alle organisaties verder helpen. Iedereen verdient het om gezond en veilig thuis te komen na een werkdag.”

Medewerkers direct betrekken

“Als familiebedrijf vinden we een prettige en veilige werkomgeving in alle opzichten belangrijk. Wij vertegenwoordigen alle medewerkers uit alle lagen van de organisatie,” licht Sander Koolwijk van de ondernemingsraad van CSU toe. “Zo gaan we regelmatig in gesprek met onze medewerkers op de werkvloer. We geven hen de kans om hun meningen en ideeën met ons te delen, zodat ook zij, de belangrijkste schakels binnen ons bedrijf, worden betrokken bij het veiligheidsbeleid. We zijn samen verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkomgeving, en iedereen moet zich prettig voelen om dit bespreekbaar te maken.”

Duidelijke en logische werkprocessen

Adviesbureau QSN heeft CSU in de beginfase begeleid. Met dit team is kritisch gekeken naar de binnen CSU ingerichte processen, procedures, formulieren en andere documenten op het vlak van veilig en gezond werken. Consultant Lonneke is trots op CSU: ‘De schoonmaakbranche kent verschillende uitdagingen, o.a. op vlak van taal en overname van medewerkers bij overgang van opdrachtgeverschap. Dit brengt ook uitdagingen met zich mee op het vlak van gezond en veilig werken. Door deze onderwerpen duidelijk en logisch te organiseren in de werkprocessen zijn ze een vast onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden van schoonmaak medewerkers en leidinggevenden. Dit toont aan dat CSU een goed Arbo managementsysteem opgezet heeft. Niet voor niets zijn hun inspanningen beloond met het behalen van het ISO 45001-certificaat. Dik verdiend!’

CSU behaalt als eerste landelijke schoonmaakbedrijf het ISO 45001 800×500

Op locatie Provincie Utrecht met op de achtergrond team CSU.