Home > Duurzaam > Milieu > Milieutips > Milieutips voor in de tuin

Milieutips voor in de tuin

Een regenton

  • Regenwater dat je opvangt in een regenton, is uitstekend te gebruiken in de tuin. Een regenton kan per jaar zo’n 7000 liter drinkwater besparen, als je dit water ook gebruikt voor andere doeleinden zoals het wassen van de auto. Hiermee bespaar je jaarlijks tien euro op uw waterrekening.
  • Veel regentonnen worden standaard met een kraantje geleverd. Monteer het kraantje zo laag mogelijk om ook de onderste laag water af te kunnen tappen. Door de regenton op een verhoging te plaatsen, kun je een emmer of gieter onder de kraan zetten.
  • Er zijn speciale zeven verkrijgbaar, die bladafval en dergelijke opvangen zodat deze niet in de ton terechtkomen. Tenslotte voorkomt een goedsluitende deksel op de regenton dat deze een broedplaats wordt voor muggenlarven. De deksel wordt meestal standaard bijgeleverd.

Water geven

  • Door niet elke dag water te geven, maar bijvoorbeeld één keer per week een flinke hoeveelheid, ontwikkelen de planten langere wortels. Hierdoor kunnen de planten dieper in de bodem water vinden. Zo zult u ook in droge tijden minder water hoeven te geven.
  • Geef water als de zon onder is. Als het temperatuurverschil tussen het water en de warme bodem te groot is, 'schrikken' planten. Dit remt de groei en maakt de plant kwetsbaar voor ziekten en plagen. Wanneer u het gazon bij (felle) zon sproeit, verdampt een groot deel van het water voor het de wortels kan bereiken. Verder kunnen de waterdruppels als een vergrootglas werken waardoor de bladeren verbranden.

Planten op de juiste plek

  • Planten met een groot bladoppervlak verliezen veel water. Zet deze planten, en planten die veel water nodig hebben, op een schaduwrijke plek in de tuin. Planten met klein, dik en leerachtig blad gedijen op een droge, hete plek.
  • Bodembedekkers, ook onder bomen en struiken, helpen voorkomen dat de bodem uitdroogt. Een goed tuinboek helpt u bij het kiezen van de juiste planten op de juiste plek.

Humusrijke grond
Hoeveel water er wordt vastgehouden, hangt af van de grondsoort: zandgrond houdt bijvoorbeeld minder water vast dan kleigrond. Om ervoor te zorgen dat de grond meer water vasthoudt, kunt u de grond luchtiger maken. Dit kan bijvoorbeeld door compost toe te voegen.

Open bestrating
Om de bodem toegankelijk te houden voor water, kiest u het beste voor open bestrating. Zo blijft water beschikbaar voor de planten in periodes dat het niet regent. Halfopen en open verharding zoals grind, houtsnippers of een onverhard pad, laten het water goed door.

Gebruik van bestrijdingsmiddelen
De lente is voor velen onder ons het sein om regelmatig met sproeier en een fles onkruidverdelger dat lastige onkruid te lijf te gaan. Maar chemische bestrijdingsmiddelen doden niet alleen onkruid, maar komen ook in de grond en in het water terecht en vervuilen het milieu? Voor we er met z’n allen weer op los sproeien, kunnen we misschien beter eens denken aan milieuvriendelijke alternatieven. Denk eens aan bodembedekkers die onkruid geen kans geven om te groeien, een paar liter kokend water en eventjes flink schrobben om de oprit en de paadjes onkruidvrij te krijgen.

Vermijd het gebruik van ammoniak en bleekwater.
Vermijd verschillende producten voor verschillende karweitjes en kies voor een allesreiniger op basis van plantaardige grondstoffen.
Gebruik niet meer product dan de gebruiksaanwijzing aangeeft.
Gebruik microvezeldoekjes: ze zijn herbruikbaar en maken schoonmaakmiddel overbodig.

Bewegingsmelder op de buitenverlichting
Bewegingsmelders, schakelklokken, timers of lichtsensoren zorgen er allemaal voor dat het licht niet onnodig brandt. Alleen als het nodig is, brandt het licht even en verder is het uit.