Home > Duurzaam > Milieu > Milieutips > Milieutips voor energie- en waterverbruik

Milieutips voor energie- en waterverbruik

Kraan
Je kent het wel, een druppelende waterkraan. Mensen denken hier vaak niet bij na en laten de kraan maar druppen. Het is echter zeer belangrijk dat je de kraan altijd goed dichtdraait; het lijkt misschien weinig als je kraan bijvoorbeeld tien druppels water per minuut lekt, maar dit kan oplopen tot 1100 liter per jaar

Verlichting
Gebruik spaarlampen, tl- en led-lampen in plaats van gloeilampen en halogeenlampen. De aanschafkosten van deze lampen zijn wel wat hoger, maar deze verdien je binnen een jaar terug doordat ze veel zuiniger zijn in energieverbruik.

Laat lampen niet onnodig branden. Je kunt gemakkelijk energie besparen door alle lampen uit te doen als je voor korte tijd een ruimte verlaat. Dit geldt ook voor de zuinige lampen.

Apparaten
Besparen op het verbruik van elektrische apparaten begint bij de aankoop. Let erop dat het apparaat een laag energieverbruik heeft (op jaarbasis). Zuinige apparaten zijn te herkennen aan het energielabel A(++). Koop een apparaat ook op maat. Een kleinere koelkast of televisie verbruikt vaak minder energie. Zet apparaten ook van de stand-by functie af. Apparaten verbruiken energie wanneer ze nog op stand-by staan. Hetzelfde geldt voor opladers van bijvoorbeeld batterijen, telefoons of boor- en schroefmachines.
 
Voor ‘energieslurpers’, zoals een oude koelkast of wasmachine, is vervanging door een zuinigere variant een goed idee. Zelfs als het oude apparaat nog werkt. Ga ook even na of een elektrisch apparaat wel nodig is, sinaasappelen persen kan bijvoorbeeld ook met de hand. Ga ook eens naar de website www.top10.hier.nu. Hier staat de top tien van de meest energiezuinige apparaten per type.

Computers
Maak gebruik van LCD-schermen. Deze verbruiken minder energie. Ook laptops zijn tot 80% zuiniger dan gewone PC’s. Wanneer je een screensaver gebruikt, kies er dan een die stil staat. Een bewegende screensaver verbruikt namelijk meer energie. Als je een uurtje niet met de computer werkt, schakel deze dan uit en vergeet niet het beeldscherm uit te zetten. Als je vaak even weg bent van je computer/laptop kun je de computer automatisch laten overschakelen op de ‘slaapstand’. Deze vind je in Windows bij: Start/Instellingen/Configuratiescherm/Energiebeheer. Hiermee kun je eenvoudig tot 70% besparen op het stroomverbruik.

Duurzame energie
Maak gebruik van duurzame energie, bij de productie daarvan komen niet of nauwelijks vervuilende stoffen vrij. Bovendien raakt deze bron van energie nooit uitgeput. Merken van duurzame energie zijn bijvoorbeeld Groene Stroom, Ecostroom en Natuurstroom.

Zolder isoleren
Warme lucht verdwijnt vaak het huis uit via de zolder. Als u de zolder niet als warme ruimte gebruikt, is het isoleren van de zoldervloer een goed idee.