Home > Duurzaam > Milieu

Milieu

Duurzaamheid is de hoeksteen van CSU. Met onze partners bundelen we krachten en werken we aan duurzaamheidsdoelstellingen.

Milieu-impact meten van de dienstverlening

‘Meten is weten’. Een cliché misschien, maar wel eentje waarin we oprecht geloven. Want alleen als je je startpunt kent, weten we ook of én zo ja, hoeveel milieu-impact we hebben. En waar we die kunnen verlagen om zo bijvoor­beeld aan SDG 13 bij te dragen. In 2020 zijn we bij een aantal klanten begonnen met het meten van de milieu-impact van alle aspecten binnen onze dienst­verlening. Het gaat hierbij om tientallen producten, apparaten en activiteiten; van woon-werk­verkeer tot en met de weg­werp­hand­schoenen. Dit doen we op basis van levens­cyclus­analyses (LCA) op het Environmental Intelligence Platform. Met als grote doel: de volledige milieu-impact van onze totale, landelijke dienst­verlening verkleinen. Kortom: dág onderbuik­gevoel, hallo wetenschappelijk onder­bouwde keuzes.

Top 5 impactmakers

 1. Het woon-werkverkeer
 2. Wasmachines
 3. Werkkleding
 4. Afvalzakken
 5. Overige elektrische apparaten

Steeds groener op weg

Ons wagenpark vormt het grootste deel van onze CO₂-voetafdruk. Belangrijk – en logisch dus – dat onze mobiliteit groener en groener kleurt. We volgen het brandstof­­gebruik op de voet, terwijl we steeds meer hybride en elektrische auto’s toevoegen – in alle auto­categorieën. De tussenstand: 16 procent volledig elektrische en 23 procent hybride wagens. Ook hebben we in 2021 geen diesel aangedreven personen­auto’s meer besteld. Maar, we zijn er nog niet. Onderweg naar honderd procent duur­zame kilometers willen we het aandeel elektrische bedrijfs­wagens de komende jaren fors laten stijgen.

Specialistisch onderhoud nóg schoner

Specialistisch onderhoud vraagt om een specialistische blik, ook gericht op de toekomst. Duurzaamheid nemen we natuurlijk mee. Minder fossiel aan­gedreven machines, meer hogedruk­reinigers die elektrisch en bio-CNG aan­gedreven zijn. In 2021 namen we de eerste twee elektrische nieuwe hoge­druk­­reinigers in gebruik. Hiermee verminderen we veel CO₂-uitstoot en dat niet alleen: we voorkomen ook geluids­hinder op onze werkplekken. Daarnaast zorgt de optie ‘reinigen met stoom’ voor zeventig procent water­besparing, terwijl de kwaliteit op peil blijft. Zo stomen we ook ons specialistisch onderhoud klaar voor de toekomst.

Groene vierkante meters maken

Jaarlijks onderhouden we enkele miljoenen vierkante meters vloer. Met name linoleum vloeren vergen veel periodiek onderhoud, waarbij grote hoeveelheden water met chemie het riool in verdwijnen. Dat kan anders, baseren we ook op data uit ons Environmental Intelligence Platform. Omdat we het belangrijk vinden letterlijk duurzame meters te maken, hebben we in 2021 de handen ineen geslagen met Frtis Hoogewoonink en Bona. Het resultaat van deze samen­werking? We stoten 47 procent minder CO₂-equivalent uit ten opzichte van de conventionele methode; de besparing van de totale milieubelasting is zelfs 132%. (Bron: MKI). Bona is beter voor het milieu, beter voor onze mensen! Want ook fysiek is deze methode een stuk minder belastend. Lees hier alles over deze methode.

Dar!n

Ook op de werkvloer kunt u bijdragen aan een circulaire economie. Dar!n is een afvalinzamelsysteem om afval apart in te zamelen en te recyclen. Dar!n is in elke werkomgeving op zijn plaats: van onderwijs en zakelijke dienstverlening tot hotels en zorginstellingen. Van inzameling tot verwerking, van vuilniszak tot inzamelunit. Dar!in is scheiden van afval aan de bron.

Innovatielab

CSU opende in 2018 de deuren van het Innovatielab. Een creatieve hotspot met circulair meubilair, vervaardigd van afval uit de organisatie. Hiermee zijn we het eerste schoonmaakbedrijf ter wereld dat van restmateriaal nieuwe producten ontwikkelt. Zo bestaan de lampen volledig uit oude cd’s en is de salontafel gemaakt van door CSU gebruikte stofzuigers. Het Innovatielab is ontwikkeld in samenwerking met Triboo, dat ook het circulaire interieur van onder andere Triodos Bank en PostNL ontwierp.

Prijswinnende circulaire bedrijfskleding

Circulariteit en fashion gaan verrassend goed samen. Kijk maar naar de bedrijfsoutfits van CSU. Voor 100% gemaakt van gerecycled textiel, textiel snijafval, oude petflessen en visnetten en 100% represen­tatief. Van dassen tot kostuums, van shirts tot tunieken: werkelijk alles is vervaardigd met gerecycled garen. In samenwerking met Schijvens Corporate Fashion maakten we indruk door onze footprint te verkleinen. Ook fashion­deskundigen waren enthousiast, want de circulaire collectie werd bekroond met de Corporate Fashion Award 2018 (categorie MVO Collecties).

Groene feitjes:

 • Bijna alle kleding en accessoires zijn om te smelten en opnieuw te gebruiken, wat de items écht circulair maakt
 • Geen knopen en ritsen, wel zo veel mogelijk strik­bandjes
 • De jaarlijkse energie­besparing is gelijk aan 2.168.352 keer douchen, 383.000 km autorijden én 7.500 jaar non-stop tv-kijken

Wist je dat...

 • we onze CO₂-uitstoot sinds 2009 registreren aan de hand van de CO₂-footprint? Inzicht in de huidige cijfers maakt het beter mogelijk om doelstellingen op te stellen. In combinatie met het Energie- en CO₂-reductieplan werken we concreet aan verbetering. Om een reële vergelijking mogelijk te maken, hanteren we de 'relatieve emissie' als kengetal: de CO₂-uitstoot, afgezet tegen de omzet van CSU. CSU richt zich vooral op vergroening van vervoer en het wagenpark en meer inzet van groene stroom.  

 • we ook het stroom- en gasverbruik in onze vestigingen kritisch tegen het licht houden? Met positief effect: ons hoofd­kantoor in Uden heeft als enig schoon­maak­bedrijf in Nederland al sinds 2016 het BREEAM-NL In-Use certificaat en kreeg na een nieuwe audit in 2019 de maximale 3-sterren score toegekend. De volgende groene uitdaging is om ook onze andere kantoren op dit ultieme duur­zaam­heids­niveau te brengen. BREEAM is een methode om het duurzaamheidsniveau van gebouwen te bepalen. Het In-Use certificaat beoordeelt bestaande gebouwen op drie niveaus: Gebouw, Beheer en Gebruik. 

 • we sinds 2021 zijn verbonden aan Top Dutch Solar Racing (TDSR), een zonneauto-studententeam uit Groningen? TDSR ontwikkelt, bouwt en racet met een van de efficiëntste zonneauto’s ter wereld. En nu pionieren wij mee op het gebied van duurzame mobiliteit, samen met een gepassioneerd team van mbo-, hbo- en wo-studenten. Zo helpen we TDSR met duurzame schoonmaakproducten en materieel om de werkplaats spic & span te houden. Daarnaast lopen alle studenten in de circulaire, prijswinnende bedrijfskleding die CSU met Schijvens Corporate Fashion ontwikkelde.

 • we met Bubbleflush zo’n zestigduizend liter ontkalker per jaar kunnen besparen? Ofwel, een reductie van 44 ton CO₂–eq. Dat is net zoveel als de CO₂-uitstoot van twee gemiddelde huishouden op jaarbasis.

 • we in samenwerking met Numatic 95 duizend liter drinkwater beschikbaar hebben gesteld aan Charity Water UK?

 • sinds de start van onze samen­werking met BOMA in 2019 het aantal kilo­meters om onze locaties te bevoorraden met ruim veertig procent is gedaald? Dankzij het one­­stop­shopping­­systeem van BOMA steeg de gemiddelde ordergrootte flink, terwijl het aantal bestellingen fors daalde. Dit levert niet alleen een kostenbesparing, maar ook een flinke CO₂-vermindering op: door optimalisatie van het systeem telden we in 2021 twaalf procent minder vervoers­bewegingen dan het jaar daarvoor. Dat zorgde voor een CO₂-reductie van bijna 115 ton CO₂.

 • we een retoursysteem voor machines en werkwagens invoeren? Daarbij zetten we zo veel mogelijk in op hoogwaardig hergebruik. En als het écht niet anders kan, zoeken we samen met onze leveranciers naar recycle­mogelijkheden.

 • je met dagschoonmaak je CO2-uitstoot vermindert?

 • we verschillende milieutips hebben gecategoriseerd? Die je hier bekijkt.

 • milieu en mens bij CSU hand in hand gaan? Want schoonmaken kan zwaar zijn, daarom hebben we ook continu aandacht voor ergonomie: hoe kunnen we het werk lichter maken? Vandaar dat we robot­stof­zuigers en robot­schrob­zuig­machines testen, net als een selectie van ergonomische vloer­reinigings­systemen en rugstof­zuigers. En direct pakken we dan ook het energiegebruik mee.

 


De SDG's, onze horizon voor 2030

Al deze initiatieven zijn in het belang van de duurzame ontwikkelingsdoelen om de wereld in 2030 een betere plek te maken: de Sustainable Development Goals (SDG’s). 

Ons kompas voor de komende jaren: 

 • Goede gezondheid en welzijn (SDG 3)
 • Kwaliteitsonderwijs (SDG 4)
 • Eerlijk werk en economische groei (SDG 8)
 • Klimaatactie (SDG 13)