Home > Blog

Blog

Een wendbaar facilitair team met de FIT Challenge? GAME ON!

Woensdag 28 Juli 2021
Geschreven door: Simone van Gent

We zijn er inmiddels aan gewend; het thuiswerken en de (grotendeels) lege kantoorgebouwen. Er komt natuurlijk een tijd dat kantoren weer volledig opengaan. Hoe dit eruit gaat zien, is voor ons allemaal nog niet helemaal duidelijk, gezien alle nieuwe inzichten die we tijdens het thuiswerken opdeden. Maar hoe de nieuwe werkrealiteit er ook uit gaat zien; het is belangrijker dan ooit dat de facilitaire teams gebouwgebruikers een warm en veilig gevoel kunnen geven.


Schoonmaak is belangrijker dan ooit: facilitair management mag zichtbaar zijn

Woensdag 07 Juli 2021
Geschreven door: Diane van Dijk

De coronapandemie heeft de manier waarop mensen naar facilities kijken voorgoed veranderd. Facilitair managers zagen de klantvraag, en daarmee hun vak, in een oogwenk veranderen en dat bracht één groot voordeel met zich mee. Facilitair management is méér dan ooit een gespreksonderwerp in de boardrooms. Het vak maakt mede daardoor een (digitale) revolutie door.


Waarde toevoegen voor klant én collega (Blog Martijn van Veghel, Projectmanager Food bij CSU)

Dinsdag 29 Juni 2021
Geschreven door:

Als Projectmanager Food bij CSU werk ik met verschillende opdrachtgevers die werkzaam zijn in de voedingsmiddelenindustrie. Zij produceren het voedsel dat wij allemaal eten. Je kunt je dus wel voorstellen dat wij als schoonmaakteam elke dag prestaties van topniveau moeten leveren. We kunnen geen steekje laten vallen.


Samen met de klant naar het nieuwste normaal

Donderdag 24 Juni 2021
Geschreven door: Esmée Ficheroux

MT/Sprout interviewde Esmée Ficheroux, lid Raad van Bestuur, over hoe we samen met de klant naar het nieuwste normaal gaan. 'Toen corona de wereld in pauzestand zette, zagen we het werk voor duizenden medewerkers wegvallen. Die crisis bood ook kansen: dankzij slimme samenwerking en innovatieve oplossingen is onze dienstverlening verbeterd én uitgebreid. Tot aan de thuiswerkplek toe.'


‘Aan het einde van de ramadan moet ik altijd huilen’

Maandag 10 Mei 2021
Geschreven door:

Van 13 april tot en met 12 mei is het ramadan, de heilige maand. Veel moslimcollega’s vasten dan overdag. Om precies te zijn: tussen zonsopkomst en zonsondergang eten en drinken ze niet. Wat betekent de ramadan voor iemand? Hoe is het om te werken op een lege maag? Moussa El Bouayadi, voorman in de regio Groningen, vertelt zijn verhaal.


‘Je beseft hoe arme mensen zich voelen’

Woensdag 05 Mei 2021
Geschreven door:

Van 13 april tot en met 12 mei is het ramadan, de heilige maand. Veel moslimcollega’s vasten dan overdag. Om precies te zijn: tussen zonsopkomst en zonsondergang eten en drinken ze niet. Wat betekent de ramadan voor iemand? Hoe is het om te werken op een lege maag? Hulya Gumus, schoonmaakster in Rotterdam vertelt haar verhaal.


‘Als collega’s lunchen, haal ik even koffie voor ze’

Donderdag 29 April 2021
Geschreven door:

Van 13 april tot en met 12 mei is het ramadan, de heilige maand. Veel moslimcollega’s vasten dan overdag. Om precies te zijn: tussen zonsopkomst en zonsondergang eten en drinken ze niet. Wat betekent de ramadan voor iemand? Hoe is het om te werken op een lege maag? Azzouz el Machhour, schoonmaker in Den Bosch, vertelt zijn verhaal. 


Hoe ‘Healthy Woman’ helpt bij de overgang

Dinsdag 02 Februari 2021
Geschreven door:

De overgang, daar praten we niet makkelijk over. Toch heeft vier op de vijf vrouwen vervelende klachten. Opeens heb je het heel warm, een opvlieger dus. Of je slaapt slecht. Het traject ‘Healthy Woman’ helpt je. Ben je zelf in de overgang? En twijfel je of dit programma iets voor je is? Een van de CSU-deelneemsters vertelt haar positieve verhaal.


Diane van Dijk: Hospitality, thuisbrengen van aandacht

Vrijdag 29 Januari 2021
Geschreven door: Diane van Dijk

Ik doe aan boswandelbila’s, thermos-tuinstoeloverleggen en wandelende belafspraken met Keet (de hond) aan de lijn. Ik Zoom, Teams en bel. Thuiswerken is vertrouwd geworden voor mij en vele anderen. De hardware, zoals ICT, laptop en bureaustoel, is meestal prima geregeld. Waar ik nog zorgen over heb zijn de menselijke verbinding en oud gedrag.


De Facilitair Verbinder in coronatijd

Donderdag 10 December 2020
Geschreven door:

“Slim inkopen, een soepele terugkeer naar kantoor en veranderend ruimtegebruik: we sorteren voor op de toekomst!”

De Facilitaire Coalitie helpt onze klanten om een duurzaam samenwerkingsverband tussen verschillende facilitaire dienstverleners tot stand te brengen. Denk aan de cateraar, afvalverwerker, schoonmaak en beveiliging. Iedere facilitaire partner blijft zelfstandig en verantwoordelijk voor zijn eigen specialisme. Máár, de Facilitaire Coalitie zorgt ook voor verbinding, samenhang en afstemming in de processen, planningen en taken. De facilitaire partners trekken op als één team, met één ambitie en met gezamenlijke doelstellingen. Met de Facilitair Verbinder als onafhankelijke aanjager. Een rol die essentieel is in de ketensamenwerking en waarde toevoegt aan de klantbeleving.


‘Goed schoon draagt bij aan onze veiligheid’

Woensdag 07 Oktober 2020
Geschreven door: Esmée Ficheroux

Esmée Ficheroux, lid Raad van Bestuur vertelt in Reputatiemakers, de podcast van MT - Next Generation Leadership, over de kansen voor nieuwe business en technologie: "Schoon is het nieuwe veilig."


Een warm welkom tijdens corona?

Vrijdag 21 Augustus 2020
Geschreven door: Diane van Dijk

Ben je op dit moment ook zo in de war tijdens het winkelen? In mijn nieuwste blog neem ik je graag mee in mijn ergernis maar geef ik ook tips hoe het wel kan.


CEO John van Hoof, CSU: ‘CEO, laat je zien!’

Donderdag 13 Augustus 2020
Geschreven door: John van Hoof

CHRO (Chief Human Resources Officer) interviewde John van Hoof, voorzitter Raad van Bestuur: "Al zeggen CEO’s dat hun deur altijd open staat. De drempel is voor werknemers vaak te hoog."


Interview met… Patrick Trentelman - Winnaar van de CSU Innovatie Award 2019

Woensdag 29 Juli 2020
Geschreven door:

Nog niet heel lang geleden nam hij zelf de felbegeerde CSU Innovatie Award in ontvangst voor zijn app Spacetime Layers. Een geweldige prestatie om trots op te zijn! Dit jaar neemt Patrick plaats in de jury om nieuwe deelnemers te begeleiden en ideeën te beoordelen. In deze blog vragen we hem naar zijn ervaring als deelnemer van de CSU Innovatie Award 2019. 


Interview met… Guido Helmerhorst, winnaar van de CSU Innovatie Award 2018

Woensdag 29 Juli 2020
Geschreven door:

In 2018 won Guido de CSU Innovatie Award met zijn idee voor VR-trainingen. Inmiddels is zijn bedrijf, Warp, flink gegroeid met klanten zoals KLM, ABN-AMRO en de BBC. Guido vertelt over Warp en zijn ervaring met de CSU Innovatie Award.


Weer naar kantoor! Kijk jij er ook zo naar uit?

Vrijdag 24 Juli 2020
Geschreven door: Diane van Dijk

Na de zomervakantie zag ik altijd spandoeken langs de weg hangen met de tekst: “De scholen zijn weer begonnen” Die boodschap was vooral bedoeld voor ons verkeersdeelnemers. Let op! Rijd voorzichtig! Denk aan de veiligheid van onze kinderen!
Na maanden thuiswerken vanwege corona ga ik heel af en toe weer naar kantoor. Ik voel me net zo kwetsbaar als een kleuter die op z’n fietsje voor het eerst naar school gaat.


Waarom Avengers én Almina ons helpen innoveren in de schoonmaak

Donderdag 02 Juli 2020
Geschreven door: Marloes van Raaij

Als je voor de corona uitbraak in de veronderstelling was dat technologie vooral de funfactor in ons leven was, kom je nu van een koude kermis thuis. We zijn in een tijdperk beland waarin technologie sterker dan ooit geïntegreerd is in ons leven. Waardoor het zelfs essentiële én noodzakelijke oplossingen biedt bij de uitbraak van een pandemie. En dat gaat veel verder dan massaal thuiswerken via Microsoft Teams. Het krijgt Marvel’s Avengers-achtige trekken en this is why…


Hoe facilitair managers kunnen bijdragen aan duurzaamheid

Dinsdag 07 April 2020
Geschreven door: John van Hoof

De lat ligt hoog voor facilitair managers. Alles draait om het verbeteren van de beleving van gasten, klanten en medewerkers. Daarnaast blijkt uit onderzoek van CSU dat duurzaamheid dit jaar voor facility managers met stip bovenaan de to-do-list staat. John van Hoof, bestuursvoorzitter van CSU, over hoe facilitair managers kunnen bijdragen aan de duurzaamheidsdoelen van hun bedrijf.


Hoe een 14-jarige mijn kijk op talent aanscherpte

Donderdag 06 Februari 2020
Geschreven door: Suzan Stadhouders

‘Ik vind het zó spannend’, bekent ze meteen als we de parkeerplaats oplopen.

Het is donderdag 23 januari, iets na half negen ’s ochtends, als ik Kaylee van de Wijngaard ophaal bij haar school in Den Bosch.

‘Ik begrijp je zenuwen hoor’, zeg ik tegen haar. ‘Zou ik ook hebben, als ik veertien was en voor één dag bestuurslid van een groot bedrijf als CSU mocht zijn. Wat vind je het spannendst vandaag?’

‘De opdracht’, antwoordt ze. ‘Of ik het wel goed doe...’


Haar naam is Laila!

Vrijdag 31 Januari 2020
Geschreven door: Diane van Dijk

“Ken jij de naam van jouw schoonmaakmedewerker?" Wat een impact had deze vraag! Ik opende ons jaarlijkse hospitality-congres met een paar persoonlijke vragen over gastvrijheid. En juist deze vraag kwam steeds weer terug als quote in verschillende bladen en verslagen. En ik werd door meerdere klanten gebeld en uitgenodigd om er over door te praten. Deze vraag had mensen aan het denken gezet.


Serious gaming met VR in schoonmaakland: serious!?

Dinsdag 10 December 2019
Geschreven door: Elke Wirtz

Innovatie en schoonmaak, is dat wel zo’n goede combi wordt me wel eens gevraagd? Blijkbaar wordt schoonmaak niet zo snel geassocieerd met vernieuwing. Als ik om me heen vraag naar de grootste schoonmaakinnovaties, dan begint iedereen over de stofzuiger en de microvezeldoek als dé voorbeelden van schoonmaak innovaties. Maar dat er genoeg te innoveren valt, is een feit! Moet het altijd een grote “uitvinding” of vernieuwing zijn? Nee, volgens mij zeker niet. Als het maar impact heeft en waarde toevoegt is mijn mening. Zo lijken serious gaming en schoonmaak ook twee hele aparte zaken. Maar Voor CSU blijken ze juist een verrassend mooie match.


Facility manager kleurt steeds groener

Woensdag 23 Oktober 2019
Geschreven door: Kos Fourkiotis

Geen enkele organisatie kan er omheen: duurzaamheid en circulariteit. Ook binnen Facilitair Management (FM) is het steeds meer een issue. Al valt er nog veel te verbeteren, blijkt uit recent CSU-onderzoek. Hoe innovatief is de facility manager als het om duurzaamheid gaat?


Ultieme gastvrijheid: what else?

Maandag 19 Augustus 2019
Geschreven door: Diane van Dijk

Je hebt het allemaal voor elkaar in je hotel. Een royale entree, een designlobby met uiterst representatieve receptionisten, prachtige hotelkamers, handgeschreven welkomstkaartje op het bed, zachte kamerjassen, seamless maintenance, zelfs de koffie op de kamer is van barista-kwaliteit, met dank aan Nespresso & Co… En dan? Als je al een 9,6 scoort op sites als Booking, wat kun je in hemelsnaam nog doen om je gasten te verrassen? What else?


Managers van Nederland, ga eens uw werkvloer op!

Donderdag 15 Augustus 2019
Geschreven door: John van Hoof

Uit onderzoek van de Nationale MeewerkWeek blijkt dat 54 procent van het uitvoerend personeel het prettig vindt als de directie regelmatig zijn gezicht op de werkvloer laat zien. In werkelijkheid is de directie van slechts een derde (32%) van de ondervraagde organisaties regelmatig aanwezig op de werkvloer. Natuurlijk, houdt de directie zich bezig met het beleid in de organisatie en de medewerkers met de uitvoer. Maar dat hoeft toch niet te leiden tot afstand van elkaar? Een te grote afstand is voor beide partijen niet wenselijk. Niet van een manager die verwacht dat zijn mensen de zorgvuldig uitgestippelde ‘why’ van Simon Simek elke dag in praktijk brengen. Laat staan van de medewerker die door betrokkenheid meer motivatie en werkplezier ervaart.


Facilitaire innovatie: 3 tips van de koplopers

Donderdag 08 Augustus 2019
Geschreven door: Esmée Ficheroux

De facilitaire sector krijgt steeds meer te maken met innovaties op zowel sociaal als technologisch vlak. Dat vraagt om een andere manier van denken, samenwerken en het slim inzetten van technologie. Een aantal koplopers doet dat nu al heel erg slim!


Maakt hospitality je beter?

Vrijdag 19 April 2019
Geschreven door: Diane van Dijk

“Volgende patiënt!” De witte jas gaf me een koele hand zonder oogcontact, liet me meteen mijn kleren uitdoen, en reikte al naar het lichaamsdeel van zijn specialisme. Ik voelde me een nummer. Een wandelende diagnose. Een ‘gevalletje’ 30 weken zwanger. Dat gaf me geen goed gevoel. Mijn zwangerschap wel natuurlijk, die vond ik heel gaaf! Maar van dat maandelijkse consult bij die gynaecoloog werd ik echt niet blij. En het eindeloze wachten iedere keer waardoor die oude tijdschriften in de saaie witte wachtkamer mijn neus uitkwamen. En die afspraken die altijd eenzijdig opgelegd werden door het ziekenhuis op een rottijdstip voor mij. Alsof medisch specialisten de enige waren met een drukke agenda.


Verrast door een 15-jarige en een hologram

Donderdag 07 Maart 2019
Geschreven door: John van Hoof

Als vijftienjarige knul was ik al serieus bezig met mijn toekomst, herinner ik me. Dat stimuleerde mijn ouders ook. Twee rasondernemers, die samen een winkel en groothandel in zuivel en delicatesse runden. Van kleins af aan zag ik hoe zij hard werken én plezier combineerden. Nee, de zaak overnemen heb ik nooit gewild, wat mijn ouders natuurlijk jammer vonden. Maar dankzij het ondernemende nest wist ik al jong dat ik ‘iets met geld en grote organisaties’ wilde.


Voorzichtige flirt Facilitymanagement een feit

Vrijdag 01 Maart 2019
Geschreven door: Diane van Dijk

Heel langzaam zie ik het gebeuren. Er bloeit iets moois op tussen facilitymanagement en de onderlinge ketens. Steeds vaker zoeken ze elkaar op om te kijken hoe ze gezamenlijk hun werk beter, efficiënter, innovatiever en leuker kunnen maken. En net als bij een goed huwelijk is het geven en nemen!


Samen fouten durven maken!

Donderdag 07 Februari 2019
Geschreven door: Esmée Ficheroux

De wereld van Facility Management verandert snel. Grote innovaties als slimme sensoren, virtual reality, robotica en algoritmisch werken doen hun intrede. Spannend voor veel organisaties, omdat ook de rol van Facility Management hierdoor sterk verandert. CSU wil heel graag weten hoe facilitair Nederland er innovatief voorstaat. Daarom startten wij ons eigen benchmarkonderzoek.


"Pretty in PET!" en meer over circulaire schoonmaak

Woensdag 16 Januari 2019
Geschreven door: Elke de Jong

Deze week organiseert Nederland circulair! de Week van de Circulaire Economie. Een prachtig initiatief dat een podium geeft aan circulair ondernemende bedrijven. We produceren in ons huidige economische systeem nog veel op lineaire wijze. Een grondstof wordt gebruikt voor een product en daarna afgedankt als afval. Dat hier iets in moet veranderen wordt steeds duidelijker. De afvalberg groeit en veel grondstoffen worden schaarser. Gelukkig groeit de populariteit rondom het thema. Ook bij CSU.


Vernieuwen is vallen en opstaan

Woensdag 12 December 2018
Geschreven door: Kos Fourkiotis

De wereld van een facility manager staat momenteel niet stil. Een van de grootste uitdagingen binnen organisaties is hoe je omgaat met innovatie. Waar begin je en wat past bij het DNA van jouw organisatie? En hoe zorg je ervoor dat ook je collega’s erin meegaan? Mijn advies: experimenteer en kijk waar het schip strandt!


Facility Management: dé trends voor 2019

Vrijdag 23 November 2018
Geschreven door: Diane van Dijk

Waren facility managers de afgelopen jaren voornamelijk bezig met kostenbesparing, tegenwoordig draait het steeds meer om hospitality, klantbeleving en vernieuwen. Als ik kijk naar de trends, denken we minder in silo's en is samenwerken de verbindende factor. Alleen samen creëren we de ultieme klantreis!


Net Promoter Score: Smeken om een 10 is níet gastvrij

Dinsdag 09 Oktober 2018
Geschreven door: Diane van Dijk

“Hoe tevreden bent u? Wij gaan voor een 10!” De manshoge banner schreeuwt me deze tekst toe, al voordat ik de servicebalie van de garage heb bereikt. Of ik nu al tevreden ben? Ik heb mijn autosleutel nog niet eens afgegeven…


Schoonmaak: een walhalla voor tekstschrijvers

Donderdag 13 September 2018
Geschreven door: Juliette Barendse

In 2013 klopte ik, als enthousiaste afgestudeerde in Communicatiewetenschappen en wat ervaring bij een tekstbureau, aan bij CSU. Ik kreeg een mooie baan als Copywriter binnen het commerciële team. Tekstschrijven, daar was ik ondertussen redelijk bedreven in. Mijn ervaring met schoonmaak reikte echter tot het schoonmaken van mijn eigen studentenkamer en mijn bijbaantje als thuishulp bij een ouder echtpaar. Vol naïviteit dacht ik: “Schoonmaak, wat is daar dan over te schrijven?”


Tell & sell: hoe breng je schoonmaakinnovaties naar de werkvloer?

Dinsdag 14 Augustus 2018
Geschreven door: Elke de Jong

Er was een tijd in mijn leven dat ik me via Mike Levey liet informeren over de laatste innovaties. Om de generatiekloof te dichten: Mike Levey was een overenthousiaste Amerikaanse presentator in spuuglelijke, destijds vast bijzonder fashionable truien die op tv leveranciers hun producten liet demonstreren. Doordat je met eigen ogen kon zien hoe geweldig zo’n product werkte, kon je eigenlijk niet anders dan de (vaste) telefoon pakken en je bestelling plaatsen. Een succesformule!


Zin in een nudge? Nudging als instrument in de hospitality

Donderdag 31 Mei 2018
Geschreven door: Diane van Dijk

Holle Bolle Gijs met papier hier. Een nepvlieg in een urinoir. Fruit aantrekkelijk uitgestald op ooghoogte in de kantine. Een trap met calorieënverbruik op de treden naast de lift. Dit zijn voorbeelden van Nudging. Ik wist eerst ook niet wat dat woord betekende. Dacht eerst dat ze het over Fudge hadden, je weet wel, van die lekkere zachte karamelblokjes.

 


FM Coalitie maakt de cirkel rond

Woensdag 16 Mei 2018
Geschreven door: Marjolein Dreef

Kom ik op een ochtend bij de bakker, zegt hij: “Goedemorgen! Ik heb een biologisch volkoren vloerbrood voor je achtergehouden hoor! Ik weet dat je die het liefste hebt. Hij is vanaf vandaag trouwens goedkoper! Onze leverancier heeft een nieuw graan en we bakken ‘m tien minuten korter, blijft de korst net wat lichter. Geniet ervan!” Klinkt als de ideale klantbeleving? En dat is precies wat we met de FM Coalitie beogen.


Hospitality, de zwakste schakel

Maandag 09 April 2018
Geschreven door: Diane van Dijk

 “Dat is toch een hobby van de receptie of de schoonmaak?!” Dit misverstand over hospitality hoor ik vaker. Vooral van beveiliging, ICT en andere disciplines waar technologie een grote rol speelt. Maar je slaat de plank finaal mis als niet alle partijen in de facilitaire keten meedoen aan hospitality. Het gaat om de ultieme combinatie van zowel high touch (menselijk contact) én high tech. Laatst maakte ik weer zoiets mee.


#Feestje

Woensdag 14 Maart 2018
Geschreven door: Marjolein Dreef

Ik houd wel van een feestje, maar uitbundig dansend of luidkeels zingend tref je mij niet snel aan. Ik ben meer het type barhanger. Van een afstand observeer ik het feestgedruis, met mijn blik op de dansende menigte praat ik met mensen achter de bar en aan de deur. Maar of je nu uitbundig de dansvloer onveilig maakt of, net zoals ik, een rustige genieter bent, alles staat of valt met een goede sfeer. Het hoofdingrediënt van een geslaagde avond.


Vrouwendag zo snel mogelijk overbodig!

Woensdag 07 Maart 2018
Geschreven door: John van Hoof

Vandaag is het wereldwijd Vrouwendag. Hét moment om stil te staan bij de nog altijd veelvoorkomende ongelijkheid tussen vrouwen en mannen in de maatschappij en op de werkvloer. Vrouwendag; een relevant initiatief, maar we moeten daar in de huidige vorm zo snel mogelijk vanaf.


De schoonmaakbranche op z’n kop

Woensdag 28 Februari 2018
Geschreven door: Elke de Jong

Van deze dag droom ik al bijna anderhalf jaar en nu is het dan bijna zover…! In mijn gedachten zie ik het al helemaal voor me: 32 kerels, jonge gasten nog maar en 6 stoere meiden. Allemaal met een rugzak vol kabels voor hun laptops, hybrids, tablets en mobieltjes. Ze zijn vroeg vertrokken om op tijd te kunnen zijn en hebben in hun rugzak nog snel een slaapzak en een tandenborstel gepropt. Ze hebben ontbeten met havermout of een ‘mueslishake to go’ en zijn er klaar voor… Op naar een vol weekend ‘hacken’.


Zo’n hospitality organisatie

Donderdag 15 Februari 2018
Geschreven door: Diane van Dijk

Ken jij zo’n gastvrije organisatie? Zo’n organisatie waar je zó heen rijdt dankzij de glasheldere routebeschrijving. Zonder files natuurlijk. Het zonnetje schijnt, jouw lievelingsliedjes op de radio, alsof ze zelfs dát voor je kunnen regelen.


Vijftig jaar innovatief

Woensdag 24 Januari 2018
Geschreven door: John van Hoof

De gemiddelde levensduur van een bedrijf is nog maar een jaar of vijftien, las ik pas ergens. Die wetenschap geeft het vijftigjarig bestaan van CSU in 2018 alleen nog maar méér glans. Een bedrijf oprichten is de kunst niet. In 2016 gebeurde dat 166.830 keer. Dat bedrijf een halve eeuw relevant houden voor klanten en markt: dat is vele malen moeilijker. En het kan maar op één manier: door te innoveren. Door continu je dienstverlening tegen het licht te houden en je af te vragen hoe het beter, efficiënter of duurzamer kan.


Hospitality, kan het ook uit?

Donderdag 30 November 2017
Geschreven door: Diane van Dijk

Heb jij m’n spullen?
Als een havik houd ik alles en iedereen in de gaten. Niet op een vervelende manier hoor, maak je geen zorgen! Het is gewoon mijn Hospitality gen. Ik wijs mensen altijd de weg, ook op voor mij onbekende plekken. Ik ben er alert op of mensen sjaals, brillen, telefoons, tassen of jassen vergeten en draag ze alles na. Het is zelfs zo erg dat mijn collega’s er al op vertrouwen dat ik vergeten spullen wel bij ze terugbreng. Zijn ze iets vergeten, dan bellen ze eerst mij!


MANAGERS VAN NEDERLAND, GA EENS UW WERKVLOER OP!

Vrijdag 03 November 2017
Geschreven door: John van Hoof

Veertig procent van de werknemers vindt de afstand van de vloer naar hun leidinggevende te groot, las ik van de zomer op internet. Ik vond het een nogal hoog percentage: vier op de tien. Natuurlijk, er zijn altijd bazen en medewerkers in een organisatie. Maar dat wil toch niet meteen zeggen dat er afstand bestaat? Een te grote afstand is niet in het belang van beide partijen. Niet van een manager die verwacht dat zijn mensen de zorgvuldig uitgestippelde ‘why’ van Simon Simek elke dag in praktijk brengen. Laat staan van de medewerker die warme betrokkenheid nodig heeft om gemotiveerd te blijven.


Wat de politiek nog kan leren van facilitair Nederland…

Donderdag 12 Oktober 2017
Geschreven door: Marjolein Dreef

Sinds woensdag 15 maart broedde politiek Nederland op een coalitie. In bijna diezelfde tijd bleek faciliterend Nederland veel minder moeite te hebben met een andere coalitie. Eén waarbij partijen met elkaar gingen samenwerken die dat in het verleden nog nooit hadden gedaan. En waar je een resultaat zou verwachten dat kraakt als een oud kabinet, draait die facilitaire coalitie als een zonnetje. Als ‘informateur’ had ik de rol om die partijen tot elkaar te brengen, als facilitair verbinder bij CSU.

 


Verboden te communiceren over toiletborstels

Dinsdag 12 September 2017
Geschreven door: Diane van Dijk

Goedbedoelde, maar tenenkrommende boodschappen (soms zelfs op rijm!) in het toilet, met een hoofdrol voor de toiletborstel. Pantry’s met passief-agressieve boodschappen, bedoeld voor die paar collega’s die niets opruimen. A4-Terreur. Killing voor uw hospitality-filosofie. Te herkennen aan hoofdletters, uitroeptekens en vetgedrukte woorden. En aan de taalfouten die pesterig zijn verbeterd door de zich niet aangesproken voelende collega’s.


Duurzaam inkopen voor een betere wereld

Woensdag 12 Juli 2017
Geschreven door: Ton van de Ven

Normaliter ben ik niet zo van de Engelse termen, dat is toch meer iets voor mensen die aan de verkoopkant actief zijn. Maar omdat het zo mooi op het certificaat staat - en om aan te geven dat het een internationale richtlijn betreft die wereldwijd een rol gaat spelen - wil ik toch graag met u delen dat ik, als één van de eerste mensen in Nederland, de tweedaagse training ISO 20400 Sustainable Procurement heb gevolgd.


Innovatie = bewust evolueren

Vrijdag 14 April 2017
Geschreven door: Kos Fourkiotis

Elke ochtend smeer ik de boterhammen voor mijn kinderen. Ik doe daar dan - heel verrassend - kaas, hagelslag, pindakaas of ham op. Bewust let ik bij de vleeswaren dan op de houdbaarheidsdatum en bij twijfel ruik ik eraan. Mijn neus neemt die twijfel trouwens niet altijd weg, maar gelukkig heb ik een kat en zij kan iets beter dan ik; ruiken of iets nog eetbaar is.


Innovatie evenement

Donderdag 06 April 2017
Geschreven door: Elke de Jong

Dinsdag 4 april organiseerde CSU een Innovatie Evenement voor haar klanten en relaties uit de regio Noord-Oost Nederland in de Grolsch Veste, het prachtige stadion van FC Twente. CSU draagt sinds 2016 zorg voor de schoonmaak van dit stadion. De samenwerking met FC Twente was al op alle vlakken goed te noemen, maar slaat nu ook een innovatiever pad in.

Een fotoverslag van dit evenement.


Hospitality, de plank mis

Woensdag 22 Maart 2017
Geschreven door: Diane van Dijk

WELKOM schreeuwen de letters op de gesloten slagboom me toe. Ik druk op de bel van de intercom. Onduidelijk gekraak volgt. Op goed geluk roep ik dat ik Diane van Dijk ben en een afspraak heb met Henk Jansen.


De 5 trends in hospitality!

Woensdag 11 Januari 2017
Geschreven door: Diane van Dijk

Of het nu het woord van het jaar is, de beste oliebollen of haring, de top 2000, de top 3 van ergernissen op de werkvloer of de Quote 500. Ik ben dol op dit soort lijstjes. Daarom mijn eigen toplijstje: de 5 trends in hospitality. Hospitality heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. We zijn ons er steeds meer van bewust dat het van strategisch belang is om de gasten een prettige beleving te bieden. Dat het daarom essentieel is dat de medewerker zelf regie en verantwoordelijkheid krijgt. Ik heb op dit gebied het afgelopen jaar heel veel gezien en meegemaakt. Mijn vooruitblik in 5 trends die ik zie voor 2017. Ik deel ze graag met je.

 


John's Scherpe Blik

Maandag 07 November 2016
Geschreven door: John van Hoof

Zo, terwijl ik deze blog schrijf zie ik dat ik precies 3246 stappen heb gezet vandaag. Ja, ik heb tegenwoordig weleens zo’n fitnessarmband om m’n pols. Er zit niet alleen een stappenteller op, zo'n apparaatje houdt je halve medische toestand bij. Hoeveel je slaapt, je hartslag, je calorieënverbruik… Natuurlijk is het een leuke gadget. Maar ik gelóóf ook in dit soort dingen. Wat heeft dit nu allemaal met CSU te maken? 


Hospitality: ballen & barista’s

Woensdag 26 Oktober 2016
Geschreven door: Diane van Dijk

Braaksel eten, tabasco drinken, hondenpoep in je haar. Studenten zien een stevige ontgroening als een belangrijk onderdeel van de identiteit van hun vereniging. Het zou de groentjes, ofwel feuten, sterker maken en saamhorigheid en vriendschap creëren. En het levert natuurlijk sterke verhalen op, voor later. Dit najaar waren er opnieuw ontgroeningsincidenten, ditmaal in Groningen. Een jongen liep ernstig hersenoedeem op. Een seksistische scorelijst die uitlekte, gaf een kijkje in de vernedering die studentes moeten ondergaan.


Scherp op samen(werken)

Woensdag 07 September 2016
Geschreven door: Ton van de Ven

Na een fijne zomervakantie ben ik fris en opgeladen weer aan de slag gegaan. Klaar om weer optimaal te presteren en samen met mijn collega’s de beste resultaten neer te zetten. Want dat je dat bereikt door samen te werken, is binnen CSU niet meer dan normaal. Met opdrachtgevers, leveranciers en collega’s de krachten bundelen, om zo efficiënt en klantgericht te werken. Samen scherp zijn op het leveren van de beste dienstverlening.


Schoonmakers verdienen de gele trui!

Maandag 11 Juli 2016
Geschreven door: Esmée Ficheroux

Het was de laatste weken Tour de France vóór en ná op tv. Ik moet eerlijk bekennen: een echte wielerfan ben ik niet, maar af en toe kreeg ik er een glimp van mee als de tv aanstond. En de passie van de renners en de hele entourage raken me dan toch. Ik zag in de topsport die het wielrennen is duidelijke parallellen met onze eigen ‘topsport’, de schoonmaak. Twee branches die allebei flink in beweging zijn.


Henry is jarig

Maandag 02 Mei 2016
Geschreven door: Ton van de Ven

De schoonmaakbranche is volop in beweging. Het stoffige imago uit het verleden wordt in rap tempo ingehaald door de tand des tijds. Ook de schoonmaakbranche gaat mee in de vaart der volkeren. Ging het vroeger met de klant over een vloertje netjes in de was zetten of over de ramen een keer grondig lappen, tegenwoordig hebben we het met onze klanten over smart cleaning, activity based cleaning, sensor based cleaning, robotisering en wat al niet meer. Blijft dan niks bij het oude, moet dan alles anders?

 


Facilitaire ketensamenwerking: One FM

Woensdag 13 April 2016
Geschreven door: Diane van Dijk

Zou u in uw eigen huishouden eerst de badkamer grondig poetsen en daarna de bemodderde hond in bad doen? De vloeren boenen vóór de verbouwing? Het tuinpad vegen en dan het gras maaien? Ketensamenwerking in facility management is niet meer weg te denken bij moderne organisaties.  


En de winnaar is

Maandag 11 April 2016
Geschreven door: Diane van Dijk

En de winnaar is
Zenuwachtig zitten we langs de catwalk te wachten op de uitslag van de fashion award. Daar zitten we dan als nuchter oer-Hollands schoonmaakbedrijf midden tussen de glamour, met Sylvana Simons als presentator....

 


Innoveren door verbeelding

Woensdag 24 Februari 2016
Geschreven door: Elke de Jong

Hou jij iedere dag op je smartwatch al je gezondheid bij? En ziet jouw tandarts ieder kwartaal hoe netjes je gepoetst hebt? Allemaal voorbeelden uit onze nabije omgeving die aangeven in welke mate ‘connectivity’ een rol speelt.


Een beurs als ontmoetingsplek

Woensdag 10 Februari 2016
Geschreven door: John van Hoof

Beurzen bezoeken, is dat eigenlijk nog van deze tijd? Beurzen en markten zijn er al sinds mensenheugenis. Een ontmoetingsplaats van mensen die hun waren tonen. Maar wat moet je tonen als je in de zakelijke dienstverlening zit, zoals wij? 


Voldoening van duurzaamheid

Woensdag 27 Januari 2016
Geschreven door: Ton van de Ven

Milieu? Milieu? Man, Ik kom uit een voortreffelijk milieu…… Wie kent de reclame nog met Loes Luca in de rol van chique dame die van uitstekende komaf lijkt te zijn maar weinig op heeft met ons leefmilieu. Het is niet eens zo heel lang geleden dat er op deze wijze aandacht werd gevraagd voor het milieu.


In de watten

Woensdag 13 Januari 2016
Geschreven door: Diane van Dijk

Mijn voeten doen nu al zeer! En ik sta nog een paar dagen in onze stand op de Vakbeurs Facilitair. Op mijn nieuwe, dus pijnlijke pumps… Toch vind ik deze beurs helemaal geweldig. Ik kijk er ieder jaar naar uit. Waarom? Het is een sociale ontmoetingsplek in real life voor alle managers, directeuren en inkopers binnen de facilitaire sector. 


Meer informatie
Woordvoerder
Erwin Vos

Manager Marketing & Communicatie
Erwin.Vos@csu.nl
06 13227833

Nieuwsbrief

Als eerste het laatste nieuws over CSU? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.