Zoeken Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoekfunctie te sluiten.

Visueel arbeidscontract CSU finalist van de European Cleaning & Hygiene Awards 2022

Visueel arbeidscontract CSU finalist European Cleaning & Hygiene Awards_innovatief_duurzaam_werkgeverschap

CSU is de eerste facilitaire dienstverlener met visuele arbeidsovereenkomsten. Het maakt CSU enorm trots dat deze innovatie de aandacht krijgt die het verdient, als finalist van de European Cleaning & Hygiene Awards 2022 in de categorie: ‘Commitment to Diversity’. Het contract verbetert de legal empowerment van de 15.000 werknemers van CSU. Met visualisatie en begrijpelijke taal is de werknemer centraal gezet. CSU hoopt hiermee een voorbeeld te zijn voor de schoonmaakbranche.

Begrijpelijk communiceren

CSU heeft 130 nationaliteiten in dienst. Daarom is de schoonmaakdienstverlener continu bezig om begrijpelijk te communiceren om betere prestaties te leveren in de uitvoering van facilitaire diensten. Met het visueel maken van de arbeidsovereenkomsten worden de allereerste afspraken met de werknemers helderder en begrijpelijker gemaakt, waarmee iedere werknemer zich welkom voelt. Hierbij is goed gekeken naar de dekking van de juridische inhoud.

Dat medewerkers prettig werken is een van de speerpunten van CSU. Sociale innovatie en continue verbetering van HR-processen gedijen CSU. CSU wil dat medewerkers zich direct welkom voelen om voor CSU te werken. Een belangrijk onderdeel daarvan is dat werknemers hun werknemersovereenkomst beter begrijpen, voordat ze tekenen. Het originele contract had 6 pagina’s met veel juridisch jargon. Het nieuwe contract heeft een visualisatie als leidraad voor het navigeren van de inhoud met een korte vraag antwoord structuur. Werknemers kunnen nu zelfstandig hun arbeidsovereenkomst begrijpen en ondertekenen en zijn niet meer afhankelijk van familieleden.
 

Personeel is blij

CSU startte in 2020 het ontwerpproces, samen met Visual Contracts. CSU onderzocht met schoonmaakmedewerkers hoe de effectiviteit van het ontwerp kon verbeteren. Dankzij deze tips zijn de contracten vandaag de dag nog beter. Prototype testing liet uiteindelijk zien dat de ontwerpen daadwerkelijk bijdragen aan het sneller zelfstandig doornemen van de contracten en het simpeler uitleggen van de afspraken. Schoonmaakmedewerker Monique Kars: “Het is heel duidelijk. Niet alleen voor mij, maar ik denk ook voor collega’s die weinig of geen Nederlands spreken.”

Lieke Beelen, oprichtser van het bedrijf Visual Contracts: “Een overzichtelijke indeling straalt rust uit en maakt informatie vindbaar. Ons uitgangspunt bij de ontwerpen voor CSU was dat visualisaties en teksten in balans zijn en elkaar versterken. Belangrijk, want het is een document voor medewerkers dat hen zekerheid biedt.”

Erkende innovatie

De visuele arbeidsovereenkomst won recent al een Dutch National Legal Design Award (bekend als ’Gouden Zandloper’) en nu staat deze in de finale van de European Cleaning & Hygiene Award in de categorie: “Commitment to Diversity”! Echt een kroon op al het harde werk.