Zoeken Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoekfunctie te sluiten.

Total Care groeit ondanks corona richting 600 miljoen omzet

csu schoonmaak jaarverslag groei ondanks corona

De Holding Total Care (moedermaatschappij van schoonmaakbedrijf CSU en thuiszorgorganisatie Tzorg) groeide in 2020 naar 595 miljoen euro omzet. De groep groeide daarmee ruim 5 procent, in een jaar waarin corona het ondernemen domineerde. De omzet voor CSU bedroeg bijna 420 miljoen euro, een stijging van zo’n 2.2 procent. Voor Tzorg nam de omzet in 2020 met 12.7 procent toe tot zo’n 175 miljoen euro omzet. Met innovatieve oplossingen en veerkracht kon het familiebedrijf de dienstverlening voor klanten en cliënten blijven waarborgen. In 2019 bedroeg de omzet van Total Care 566 miljoen euro.

CSU grootste schoonmaakbedrijf

CSU groeide in 2020 uit tot het grootste schoonmaakbedrijf van Nederland. De totale winst van CSU kwam in 2020 neer op 10 miljoen euro. Dat is een krimp ten opzichte van 2019, toen het resultaat nog 14.6 miljoen euro was. Dit lagere resultaat wordt met name veroorzaakt door het stilvallen van opdrachtgevers in een aantal sectoren tijdens de coronacrisis terwijl de personeelskosten doorliepen. Desondanks wist CSU alsnog een omzetgroei te realiseren. Te danken aan de wend- en weerwaarheid van de onderneming. Ogenschijnlijk soepel vertaalde CSU nieuwe uitdagingen in slimme oplossingen, waarmee de voortrekkersrol als facilitator innovator werd verstevigd. Van de CSU Uit-Kijk Gids en Corona Heropstart¬plannen met hygiëneadviezen voor klanten per sector tot praktische tools als de Hygiëne¬haak en technologische hoogstandjes met de hologram-hostess. Onverwacht bleek corona een creatieve pressure cooker voor CSU. En dankzij de 
overname van Dolmans Schoon¬maak Diensten, groeide CSU met 360 opdracht¬gevers en zo’n duizend betrokken nieuwe collega’s. En nam de omzet met 8 miljoen euro toe.

Koning Willem I prijs

CSU won in 2020 de Koning Willem I Prijs in de categorie groot bedrijf. Een prestigieuze Nederlandse prijs die wordt toegekend aan ondernemingen die uitblinken in durf, daadkracht, duurzaamheid, doorzettingsvermogen en goed ondernemerschap. Een bekroning voor het familiebedrijf en al haar klanten en medewerkers. En een erkenning voor de strategie waarbij met technologische en sociale innovaties een koploperspositie wordt vervuld in de branche.

Ook op personeelsgebied maakte CSU als familiebedrijf zijn reputatie waar. De directie richtte zich in 2020 meer dan ooit op het fysieke, mentale en financiële welzijn van zijn medewerkers. Dit was altijd al belangrijk voor het hele bedrijf, maar corona vergrootte de focus op de gezondheid van alle collega’s. De stappen die CSU zette voor zijn medewerkers leidden ertoe dat CSU voor de zevende keer tot ‘Top Employer’ werd benoemd, een titel voor de beste werkgevers van Nederland.

Tzorg blijft marktleider

Thuiszorgorganisatie Tzorg blijft marktleider in huishoudelijke ondersteuning en individuele begeleiding binnen de WMO. In 2020 nam de omzet voor Tzorg met 12.7 procent toe tot zo’n 175 miljoen euro. Door samen met gemeenten en partners te zoeken naar oplossingen zorgde Tzorg voor continuïteit van de zorg en een aangenaam thuis voor hun cliënten. Oplossingen zoals het aanbieden van alternatieve diensten als thuishulpen door corona niet bij de cliënten thuis konden komen, of als anderhalve meter afstand houden onmogelijk was. Bijvoorbeeld het doen van boodschappen of telefonisch contact en daarmee bij te dragen aan het tegengaan van eenzaamheid of het wegnemen van zorgen. Zo is Tzorg erin geslaagd om zelfs in een maatschappij waarin afstand het nieuwe normaal werd, dichtbij de cliënt te blijven.

Toekomstbestendige zorg

In 2020 startte Tzorg met het uitbreiden van de dienstverlening en de beweging naar zorg thuis. Tijdens een pilot met een andere zorgaanbieder voerden thuishulpen persoonlijke verzorgingstaken uit ter ontlasting van de schaarse groep verzorgenden en wijkverpleegkundigen. Hiermee draagt de thuiszorgorganisatie eraan bij dat kwalitatieve zorg betaalbaar én werkbaar blijft. Bovendien bieden zulke trajecten een nieuw loopbaanperspectief voor de medewerkers van Tzorg.

Ook met innovaties draagt Tzorg een steentje bij aan de toekomstbestendigheid van de zorg. Zoals een proef met robotstofzuigers om de zelfredzaamheid van cliënten te vergroten of de inzet van slimme technologieën met als uitgangspunt het borgen en/of versterken van de zelfredzaamheid van de cliënten, zodat zij langer aangenaam thuis kunnen blijven wonen.

Medewerkers maken het verschil

John van Hoof, voorzitter Raad van Bestuur bij CSU en Tzorg: “2020 was voor iedereen een zwaar en onzeker jaar. De omzetcijfers en resultaten binnen de holding laten daarentegen zien dat wij bestand zijn tegen grote en onvoorziene uitdagingen. Waar ik het meest trots op ben, is dat we dat deden zonder ook maar een seconde aandacht te verliezen voor onze mensen, klanten en cliënten. Onze medewerkers hebben laten zien het verschil te maken én worden ook gezien als waardevolle beroepsgroep. Zij zijn altijd het belangrijkst voor ons. De Koning Willem I prijs onderschreef dat al, en deze omzetcijfers laten zien dat onze aanpak werkt.”