Zoeken Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoekfunctie te sluiten.

Duurzame ervaringen tijdens de CSU MeewerkWeek

Duurzaamheidsmanager Niels van Geenhuizen CSU MeewerkWeek

Ook in september was het weer zover; de jaarlijkse CSU MeewerkWeek. Tijd voor de kantoormedewerkers om met opgestroopte mouwen, in een groene polo, mee te werken op de werkvloer. De achterliggende gedachte is om de afstand tot de werkvloer te verkleinen en de verbinding tussen de kantoor- en schoonmaakmedewerkers te stimuleren. Voor Manager Duurzaamheid, Niels van Geenhuizen, was er nog een derde doel: “Duurzame kansen signaleren en ervaren wat schoonmaken inhoudt, samen met mijn evenknie Jacqueline Baaijens-Bijman van Roompot Landal.” Schoonmaak is keihard werken, weet Niels. 

Dit jaar werkte Niels voor de eerste keer mee, daarom wilde hij graag op diverse locaties meelopen. Hij begon zijn MeewerkWeek bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Budel, vervolgens werkte hij mee bij VDL Bus & Coach bv. in Valkenswaard, en hij eindigde de week bij vakantiepark Landal Het Vennebos in Hapert. Samen met zijn ‘peer’ Jacqueline Baaijens-Bijman, Hoofd ESG bij Roompot, volgden we hen tijdens de zogenoemde ‘wisseldag’ op het vakantiepark.

Werken onder tijdsdruk

Jacqueline en Niels liepen als duurzaamheidsmanagers mee bij de schoonmaak van de woningen op vakantiepark Landal Het Vennebos. Op vrijdag is er altijd een ‘wisseldag’, want om 10.00 uur moeten de gasten van de afgelopen week de woning verlaten en om 16.00 uur komen nieuwe gasten weer aan. Vanwege de herfstvakantie van onze oosterburen was het een extra drukke wisseldag. 

De dag startte met een korte uitleg van de assistent housekeeping manager, daarna liepen Niels en Jacqueline met collega’s mee die de voorloopronde doen. Tijdens deze ronde controleren zij of alle inventaris nog aanwezig is, of de woning technisch in goede staat is en hoe vuil de woning is. Deze informatie wordt dan gelijk digitaal doorgegeven aan de technische dienst of de planners, zodat de medewerkers waar nodig extra tijd kunnen nemen of spullen gerepareerd kunnen worden.  

De druk om alles op tijd klaar te krijgen op een wisseldag, is groot. “Onze schoonmaakcollega’s werken hard om het voor elkaar te krijgen. Ze hebben het zweet op de ruggen staan. Wat een power en gedrevenheid is er aanwezig!”, aldus Niels. Als managers duurzaamheid hebben Niels en Jacqueline ook een aantal mogelijkheden gespot om het werk te verduurzamen. Zo worden er onnodig halve wc-rollen en luciferdoosjes weggegooid en zijn er nog mogelijkheden voor betere afvalscheiding in de woningen. Ook biedt de MeewerkWeek een uitgelezen kans om nieuwe middelen en materialen te testen. Zo bracht Niels recyclebare handschoenen mee om de werking hiervan uit te proberen en direct feedback bij de collega’s op te halen.

Het belang van continu luisteren

De duurzaamheidsmanagers zijn ervan overtuigd dat iedereen jaarlijks moet meewerken op de werkvloer. Zo ben je als medewerker beter in staat om te beoordelen of het beleid dat op kantoor bedacht wordt, ook landt op de werkvloer. Dit is de enige manier om écht te zien, horen en ervaren wat er speelt. Volgens Niels en Jacqueline kan dit op verschillende manieren. Als onderdeel van het inwerktraject, als terugkerende activiteit voor afdelingen of op vrijwillige basis. Als er maar een helder beleid voor is.

Zelf is Jacqueline enorm dankbaar voor de mogelijkheid om letterlijk in de schoenen van een schoonmaakcollega te gaan staan. “Het team was erg bereid om eigen ervaringen en suggesties te delen. Wat mooi om ieders persoonlijke passie voor het vak te zien. Je krijgt inzicht in welke processen wel of niet werken, en waar de kansen voor verbetering liggen.”

Jacqueline is van mening dat de CSU MeewerkWeek een mooie stap is in het enthousiasmeren van medewerkers op het gebied van duurzaamheid. Tijdens het meewerken hebben ze dan ook gesprekken gevoerd met de schoonmedewerkers over hun werkzaamheden, waar zij tegenaanlopen, de kansen die ze zien, en ook wat hun visie op duurzaamheid is. Duurzaamheid is volgens Jacqueline júist een aangelegenheid voor medewerkers, aangezien zij daadwerkelijk het verschil maken.

Een dag in het leven van

De duurzaamheidsmanagers zijn tijdens de CSU MeeWerkWeek een dag(deel) in het leven van de schoonmaakmedewerkers gekropen. Beiden waren echter van mening dat, als je écht wilt weten hoe het is om in iemands schoenen te staan, je minimaal een volledige dag moet meelopen. Veel medewerkers hebben namelijk nog klussen voor of na werktijd bij het vakantiepark, om de rekeningen te kunnen betalen.  

“Veel mensen nemen veel hooi op hun vork, zijn uiterst hulpvaardig en zijn zeer loyaal naar de werkgever(s) toe. Terwijl wij op kantoor naar huis gaan, werken zij nog even door om die ene locatie nog schoon te krijgen”, aldus Niels. Hier liggen wat hem betreft dan ook kansen. Uit de gesprekken met de schoonmaakmedewerkers blijkt dat zij in totaal de uren van een volledige werkweek maken. Hij zou schoonmaakmedewerkers graag de mogelijkheid willen bieden om dit bij één werkgever of locatie te doen, om zo de beschikbare arbeidscapaciteit optimaal te benutten. Dit zou volgens hem een win-win zijn, zowel voor werkgever als werknemer.

Duurzaamheidsmanager Niels van Geenhuizen CSU MeewerkWeek
Werk ook mee aan beter werk

CSU moedigt heel Nederland aan om zelf ook mee te draaien op de eigen (verschillende) werkvloer(en). Om tot verbetering te komen is het belangrijk om praktisch inzicht te verkrijgen en van elkaar te leren.  

Meewerken biedt de uitgelezen kans om met elkaar in gesprek te gaan. Hét moment om ideeën en oplossingen te delen. En om te ontdekken waar werknemers tegenaan lopen ‘op de vloer’. 

Klik hier voor meer informatie en inspiratie.