Duurzaamheid
Duurzaam én hygiënisch: dit is waarom koffiekopjes een comeback moeten maken in de bedrijfskantine Bijna niemand maakt oogcontact met mij vandaag. Ze zien me letterlijk niet staan. Ieder jaar tijdens de meewerkweek kruip ik in de huid van een schoonmaakmedewerker. Op deze meewerkdagen leer ik het schoonmaakvak in de praktijk bij een klant uit te voeren. Vaak samen met een manager van diezelfde klant. Dan doe ik net als veel van onze medewerkers het o zo belangrijke schoonmaakwerk. Ik draag de praktische en representatieve CSU werkkleding. Geen laptop, maar een werkwagen, stofzuiger of vuilniszakken in mijn handen.
Het voelt heel onwerkelijk, om als schoonmaker zo onzichtbaar te zijn. Zeker vanwege het contrast met de andere keren dat ik hier was, in mijn eigen rol als directeur. Dan zagen ze me wel! Ik kreeg vriendelijke knikjes, mensen glimlachten naar me en ik werd vriendelijk begroet.
Of ik nu de rol van schoonmaker vervul of die van kantoormedewerker, ik ben en blijf toch dezelfde persoon? Het verschil in bejegening is wat mij iedere meewerkdag weer erg raakt. Daarom blijf ik bouwen aan een cultuur waarin respect en waardering voor mensen die schoonmaakwerk uitvoeren vanzelfsprekend is.
Opdrachtgevers vragen nog vaak om schoonmaak buiten de kantooruren. De reden is dat ze niet willen dat hun medewerkers tijdens het werk gestoord worden. Door de stofzuiger of een doekje over het bureau. Ik pleit juist voor schoonmaak overdag. Want hoe erg is het dat een schoonmaakmedewerker heel even bij jouw bureau moet zijn? Je collega’s storen je toch ook regelmatig? Even opstaan is bovendien goed voor je lijf. En menselijk contact is goed voor de ziel.
Net als secretaressedag, vaderdag en moederdag is er ook een dag voor de schoonmaker. Schoonmaak is een belangrijke voorwaarde voor het functioneren van onze maatschappij. Zonder wordt het letterlijk een bende. Niet voor niets werd het schoonmaakvak de afgelopen jaren tijdens corona zo vaak genoemd als essentieel beroep. 15 juni is de dag dat schoonmaakmedewerkers in het zonnetje worden gezet. Jammer dat het maar één dag per jaar is, want eigenlijk zouden schoonmaakmedewerkers 365 dagen per jaar op een voetstuk moeten worden gezet.
Schoonmaakmedewerkers kom je overal tegen. Op je werk, in de openbare ruimte, het openbaar vervoer, in het ziekenhuis, op school en in culturele instellingen. Iedere dag heb je wel een mogelijkheid om ze positieve aandacht te geven. Zeg gedag, maak even contact, bedank ze voor hun werk. En zie je dezelfde schoonmaakmedewerker vaker, leer hem of haar een beetje kennen, geef eens een schouderklopje of compliment, bied een glas water aan als het warm is. Zo ontstaat vanzelf een band. Is er een feestelijk event op kantoor waarvoor de schoonmaakmedewerkers niet uitgenodigd worden, laat dan wel je waardering blijken dat zij de rommel erna weer netjes opruimen. Met een compliment, een kaartje, iets lekkers voor het schoonmaakteam in hun opkomstruimte of een briefje op de werkwagen. Een beetje aandacht en waardering krijgen én geven maakt ieders dag beter.
Overigens moet je niet verbaasd zijn als je schoonmaakmedewerker eigenlijk tandarts, leerkracht of ingenieur is. De redenen waarom mensen schoonmaakwerk doen zijn heel verschillend. Het verhaal erachter is altijd boeiend, want iedere schoonmaakmedewerker is uniek met zijn of haar heel eigen verhaal.
Vandaar mijn oproep om schoonmaakmedewerkers iedere dag in het zonnetje te zetten. En op 15 juni tijdens de dag van de schoonmaker nog een beetje meer!
Doe je mee?