Zoeken Druk op ENTER om te zoeken of ESC om de zoekfunctie te sluiten.

BubbleFlush maakt toiletreiniging zonder chemie mogelijk

bubbleflush innovatieve toilet reinigingssysteem maakt duurzame toilet reiniging mogelijk zonder schadelijk reinigingsmiddelen voor het milieu_CSU Innovatie Award

Het lijkt een utopie. Een schoon toilet zonder gebruik van reinigingsmiddelen. De BubbleFlush belooft dit mogelijk te maken. Dit innovatieve toilet reinigingssysteem belooft te reinigen middels een ultrasone trilling. Maar hoe werkt het precies en is het effectief genoeg? Clean Totaal gaat in gesprek met Dennis Luiten van TranZero, het bedrijf achter de ingenieuze vinding, dat onlangs voor deze innovatie de CSU Innovatie Award ontving.

BubbleFlush werkt volgens oeroud principe

Want dat is hoe het werkt. Een toilet wordt normaliter met chemie gereinigd, maar deze knappe koppen komen nu met een alternatief op de proppen waarbij het effectieve middel ultrasoon is. “Op basis van een oeroud principe genaamd cavitatie”, vertelt Luiten. “Dat werkt als volgt: Door in water trilling aan te brengen, worden luchtbelletjes gevormd. Deze luchtbelletjes worden door de trilling instabiel en imploderen. Het luchtgat wat daardoor ontstaat, wordt vervolgens razendsnel gevuld door het aanwezige water met een snelheid tot wel 400 kilometer per uur.” Hij maakt de vergelijking met een ballon om het visueel te maken. Wanneer een opgeblazen ballon onder water zou doorprikken, zie je dit effect ontstaan. Blijkbaar is het effect zo krachtig, dat vervuiling ermee kan worden verwijderd.

Luiten: “Het gaat met een enorme hitte, met zo’n 5000 kelvin, vergelijkbaar met de temperatuur van de zon. Je voelt de warmte ook net boven het wateroppervlak. Maar het gekke is, dat wanneer je het proces stopt, dat de temperatuur dan ook direct weg is. Het reinigend effect ontstaat door de luchtbelletjes die worden uitgelokt door oneffenheden, zoals vervuiling, in de pot. De luchtbelletjes hechten zich als het ware aan het vervuilde oppervlak en blazen de vervuiling van de wand. Bij het doortrekken verdwijnt de vervuiling in het riool, zonder toepassing van chemie. Overigens is de hele toiletpot hiermee te reinigen door een waterstop die het water onderin de sifon tegenhoud. Door na het aanbrengen van de waterstop door te spoelen, vul je het hele toilet en kun je de volledige pot reinigen.”

Nieuwsgierig naar meer over BubbleFlush? Wat gaat deze bijvoorbeeld kosten? Bekijk hier het totale interview op Clean Totaal.