Home > Duurzaam vloeronderhoud

Duurzaam vloeronderhoud

De slijtage van een linoleum vloer: we accepteren het, om de vloer vervolgens met sprayen en conserveren opnieuw een tijdje te laten glanzen. In dat proces stoppen we (onnodig) veel geld en energie, want de glans is maar voor even…

In de schoolvakanties zwoegen specialisten, bij hoge temperaturen, door de gebouwen. Met een overmaat aan water en chemie lozen zij de oude polymere waslagen met stripper en al in het riool, om vervolgens weer eenzelfde laag aan te brengen. Dat kan (en moet) duurzamer!

De oplossing is niet nieuw, maar nog onvoldoende bekend en in Nederland slechts op beperkte schaal toegepast. Laten we daar nu verandering in brengen, want excentrische machines maken het mogelijk om zonder chemie polymeren te verwijderen en een PU-coating aan te brengen


Hoe kan het anders?

Door gebruik zijn linoleum (en andere elastische en harde) vloeren aan slijtage onderhevig. Hierdoor zijn ze moeilijker te reinigen en ontstaat een weinig aantrekkelijke uitstraling. Bij linoleumvloeren wordt hierom traditioneel gebruik gemaakt van een metaalhoudende (zink) polymere coating. Vervolgens wordt bij matige slijtage van deze coating gecorrigeerd door plaatselijk te sprayen met hetzelfde product. Uiteindelijk zal na een of anderhalf jaar de coating weer in zijn geheel vervangen moeten worden; het zogenaamd strippen en conserveren. Een intensief, tijdrovend en milieubelastend karwei.

De toekomst: Zweedse Bona methode

Om te beginnen is het van belang om tijdig een beschermlaag aan te brengen bovenop die van de fabrikant. Als er eenmaal schade aan de vloer heeft plaatsgevonden, is het uiteraard bewerkelijker om een egale uitstraling te realiseren. Ongeacht of het een nieuwe of een oudere vloer betreft, met of zonder polymeer na grondige reiniging, wordt er middels excentrische machines een uiterst kleine laag van de vloer geschuurd. Dit is precisie werk en gebeurt met een machine met transparante afzuiging. Aan de kleur van het schuursel kan de specialist zien of de instelling juist is. Het “afval” dat hierbij vrijkomt is voor een gemiddeld klaslokaal niet meer dan een koffiebekertje schuursel. Na deze behandeling worden er met behulp van microvezel rollers (vergelijk het met een verfroller) twee lagen transparante PU lak gezet. De Zweedse Bona methode. Duurzamer en prijsvriendelijk. En de vloer is nu gegarandeerd slijtvast voor de komende 5 tot 7 jaar! 

En als de vloer niet meer zo nieuw is?

Vloeren die al een leven achter de rug hebben komen met PU in aanmerking voor een “make over”. Hoe goed je hierop schrobt en boent, roestplekken van ooit verhuisde archiefkasten en ander leed is uiteraard niet met een transparante lak te verhullen of egaal te maken. Hiervoor zijn er gekleurde coatings, die overigens ook op nieuwe vloeren toegepast kunnen worden. Oudere vloeren worden eerst geprepareerd. Eerst met diamondblades “grof geschuurd” en vervolgens, zoals hiervoor beschreven, met de excentrische methode.


Samenwerking CSU en Frits Hoogewoonink

CSU stimuleert klanten om bij renovatie van hun vloeren voor de BONA methode te kiezen. Van Swieten, commercieel directeur CSU, vond in Frits Hoogewoonink de expert die CSU verder helpt. 

Het bedrijf van Frits is applicatuur van de Zweedse PU-coating fabrikant BONA in Nederland. Zij passen de “BONA methode” al ruim 10 jaar toe in Nederland en hebben daarbij indrukwekkende resultaten bereikt. Vloeren, die door de locatie verantwoordelijken als technisch afgeschreven werden bestempeld, wist dit bedrijf volledig te renoveren op basis van de hiervoor beschreven methode. Zelfs een opdrachtgever die na een verbouwing (waarbij ook wanden zijn verplaatst) zijn linoleumvloer eruit wilde halen, kon door deze methode veel geld besparen. Doordat zij de vloer egaal hebben aangeheeld en met de PU op kleur hebben afgewerkt. Dit scheelde niet enkel in de kosten voor het uithalen en verwijderen van de oude vloer en de aanschaf en het installeren van de nieuwe vloer, er werd uiteraard ook een enorme milieuwinst geboekt. Daarover gesproken; Bona is de enige leverancier die een heldere CO2 footprint weet af te geven op hun product, in combinatie met alle overige milieukosten. Daarbij heeft de grootste leverancier van linoleum, Forbo, hun eigen garantieregels van toepassing verklaard indien linoleum van Forbo wordt behandeld met PU coating van BONA.


Aan de slag met de Bona methode of meer weten?

Neem dan contact op met Ton Nijgh. Bel naar: +31 6 51 85 01 30 of mail naar: ton.nijgh@csu.nl.