English language
Home > Coronavirus

Coronavirus

Via deze pagina informeren we je graag over het laatste nieuws rondom het coronavirus en wat je moet doen. We zorgen ervoor dat we continu op de hoogte zijn van de laatste informatie en hoe wij kunnen inspelen op mogelijke situaties in Nederland.

De gezondheid van onze medewerkers staat op 1. We snappen jouw bezorgdheid en voelen ons verantwoordelijk om je goed te informeren en te zorgen voor een veilige werkplek. We volgen alle voorschriften vanuit de overheid, GGD en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Wij instrueren jou aan de hand van hun richtlijnen. We zetten hierbij jou en ook onze klanten centraal.

Antwoord op je vragen

De belangrijkste vragen en antwoorden hebben we alvast op papier gezet. Deze vind je hieronder terug onder de link “Q en A (vraag en antwoord)”. Het kan zijn dat jouw vraag er niet tussen staat. Stuur in dat geval een mail naar coronavirus@csu.nl en we zorgen ervoor dat je alsnog snel antwoord krijgt op je vraag.


Volg zelf het nieuws en bekijk algemene informatie via:

RIVM - Coronavirus algemene informatie 
Vragen en antwoorden RIVM over coronavirus
- Bekijk ook deze video: Hoe gevaarlijk is het coronavirus?

De overheid heeft een speciaal telefoonnummer voor vragen: 0800-1351

CSU richtlijnen voor jouw eigen werksituatie vind je terug in deze Q en A (vraag en antwoord).

Wij blijven de richtlijnen volgen vanuit ons Kabinet, het RIVM en de GGD. Houd zelf de media en de website van het RIVM ook goed in de gaten. 

 

Richtlijnen Nederland

Op zondag 15 maart 2020 is door het Kabinet om 17.30 uur besloten tot ingrijpende maatregelen voor iedereen in Nederland. Deze maatregelen vanuit het Kabinet zijn vooralsnog tot en met 28 april van kracht. Deze maatregelen zijn:

• Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht vanaf maandag 16 maart tot en met dinsdag 28 april. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.

• Voor kinderen van ouders in cruciale beroepsgroepen zoals bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Klik hier voor een lijst van cruciale beroepsgroepen.

• Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.

• Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met dinsdag 28 april.

• Sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met dinsdag 28 april.

• Iedereen in Nederland wordt gevraagd om 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.

• Wanneer een iemand in het gezin koorts heeft, moeten alle gezinsleden thuis blijven. Een uitzondering geldt voor schoonmaakmedewerkers die momenteel werken in omgevingen van de lijst van cruciale beroepsgroepen. Zij werken door, tenzij ze zelf ziek worden. Dit geldt ook wanneer je normaal niet in een vitale sector werkt, maar nu door ons gevraagd wordt daar te werken. 

• Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met dinsdag 28 april.

 

Schoonmaak ook cruciale beroepsgroep

De lijst met cruciale beroepsgroepen is op 15 maart door de overheid vernieuwd. De schoonmaak is ook een cruciale beroepsgroep, zoals OSB eerder al bevestigde in dit bericht op hun website. 

De overheid heeft daarom alle schoonmakers werkzaam in omgevingen van de lijst van vitale sectoren aangeduid als een cruciale beroepsgroep. De lijst zelf wordt niet aangepast, wel de toelichting bij de lijst die dit aangeeft. De OSB heeft dit standpunt op 17 maart bevestigd. Dit betekent:

--> Voor kinderen waarvan ouders schoonmaken in de vitale sectoren op de genoemde lijst blijven de scholen en kinderopvanglocaties wel open. Als een van de ouders schoonmaakt in zo’n sector kunt u uw kind naar school of opvang brengen. Daarnaast geldt dat u alleen mét koorts niet aan het werk hoeft. 

--> Voor alle andere schoonmaakmedewerkers in andere sectoren gelden de algemene richtlijnen om bij klachten als neusverkoudheid, hoestklachten of keelpijn thuis te blijven.

Corona richtlijnen schoonmaakmedewerkers cruciale beroepsgroep aangepast: alleen bij koorts thuisblijven

Jouw werk is ontzettend belangrijk bij het voorkomen van verspreiding van het Coronavirus. De minister heeft daarom aangegeven dat in overleg met klanten strengere richtlijnen gelden voor schoonmaakmedewerkers in de vitale sectoren van de lijst.

Alleen bij koorts thuisblijven
Voor deze schoonmaakmedewerkers zijn de regels daarom nu dat neusverkoudheid, hoestklachten of keelpijn geen redenen zijn om thuis te blijven.

Je moet alleen thuisblijven;
• Bij verkoudheid en/of hoesten én koorts: overleg met leidinggevende;
• Koorts is bij >38 graden;
• Mensen met bovengenoemde combinatie van klachten moeten thuisblijven tot ze 1 dag niet meer hoesten en geen koorts hebben;
• Als familieleden nog klachten hebben mag men wel gaan werken als men zelf één dag niet meer hoest en geen koorts heeft.


De meeste vragen over de situatie in Nederland zijn beantwoord op:

https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden#nederland
  

 

Wat kun je zelf doen?

Voor jezelf, maar ook voor je omgeving geldt: draag zorg voor goede hygiëne!

Onderstaand nogmaals de belangrijkste hygiënemaatregelen. We adviseren iedereen om altijd de belangrijkste maatregelen te nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Deze maatregelen gelden voor iedereen en zijn opgesteld door het RIVM. Ze gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het gaat om het volgende:

- Was de handen regelmatig en droog ze met papieren handdoekjes (zie ook de CSU hygiëne procedure).
- Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog.
- Gebruik papieren zakdoekjes.
- Schud geen handen.
- Bekijk hier de aandachtsgebieden voor schoonmaak.

Waar kun je tijdens het werk extra aandacht aan besteden? 

- Bekijk hier contactpunten en aandachtsgebieden voor schoonmaak in een zorgomgeving. 

 

Hoe gaan we binnen CSU om met het groeten van elkaar?

Wij hanteren momenteel het beleid dat we “groeten zonder aanraking”. Hiermee wordt handen schudden en ander direct contact tussen mensen vermeden en het risico op overdracht via de handen aanzienlijk verminderd.


Toch nog vragen?

Heb je nog vragen, stel deze dan via coronavirus@csu.nl.