Home > Blog > Wat de politiek nog kan leren van facilitair Nederland…

Wat de politiek nog kan leren van facilitair Nederland…

Donderdag 12 Oktober 2017
Door: Marjolein Dreef, Transitiemanager FM Coalitie

Sinds woensdag 15 maart broedde politiek Nederland op een coalitie. In bijna diezelfde tijd bleek faciliterend Nederland veel minder moeite te hebben met een andere coalitie. Eén waarbij partijen met elkaar gingen samenwerken die dat in het verleden nog nooit hadden gedaan. En waar je een resultaat zou verwachten dat kraakt als een oud kabinet, draait die facilitaire coalitie als een zonnetje. Als ‘informateur’ had ik de rol om die partijen tot elkaar te brengen, als facilitair verbinder bij CSU.

‘Facilitair Verbinder.’ Het is een titel die sinds februari 2017 op mijn kaartje staat. Het is een functie die nog niet bestond voor een baan die er ook nog niet was: facilitaire dienstverleners op één locatie tot een team samensmeden. Samenwerken in facilitaire dienstverlening: het klinkt iedereen die ik het uitleg heel logisch in de oren. Waarom heeft het dan tot het jaar 2017 moeten duren voor zo’n coalitie van de grond komt? Laat ik de vergelijking met de politiek nog maar eens maken. Partijen hebben elk een eigen agenda. Om mee te regeren moet je bereid zijn eigen belangen opzij te zetten voor het gezamenlijke doel. Keuzes maken. En voorafgaand aan die keuze de visie bepalen.

Waarom samenwerken?
Samenwerken als facilitaire partners is hoognodig. Opdrachtgevers zoeken nieuwe manieren om beleving integraal aan medewerkers en bezoekers aan te bieden. De klanttevredenheid van gebouwgebruikers moet omhoog. Opdrachtgevers willen ontzorgd worden door hun vakspecialisten. En het liefst zodanig dat een wend- en weerbaar facilitair bedrijf tot stand komt, dat elke verandering met gemak doorstaat. Die meerwaarde creëert geen enkele facilitaire dienstverlener meer in z’n eentje.

Toevallige coalitie
Maar we werken toch al samen op operationeel niveau? Ha, die vraag had ik al verwacht. Om er maar een ‘politiek’ antwoord op te geven (ik heb blijkbaar talent...): ja en nee. We werken operationeel samen in werkprocessen. Tactisch is het al een veel grotere uitdaging. Laat staan dat partners elkaar strategisch vinden. Bovendien gaat het bij de FM Coalitie om een ‘toevallig’ samenwerkingsverband. Waar bij andere modellen vooraf strategische keuzes voor partners worden gemaakt, heeft de opdrachtgever nu die selectie al gemaakt. Dat maakt dit FM-model nieuw. CSU heeft de methode en de instrumenten om de stip aan de horizon te bepalen (de koers, de visie) en kan die vertalen naar en borgen op de werkvloer.

En nu de praktijk
Een blauwdruk voor succes? Best practices? How-to-manuals? Geen van dat alles. We zijn vanaf nul begonnen in de paar projecten waar de FM Coalitie nu al actueel is. En waar ik eigenlijk nog geen idee had wat mijn rol zou zijn, misschien wel een stroeve ‘coalitievorming’ vreesde, viel ik in een gespreid bedje. ‘Onze’ facilitaire droom werd door veel meer partijen gedeeld. In een eerste bespreking bij een van onze opdrachtgevers – Circl in Amsterdam, het circulaire paviljoen van ABN AMRO - was het enthousiasme bijna tastbaar. Ideeën rolden over tafel. Niemand die nog overtuigd moest worden van het waaróm van een facilitaire coalitie. Het enthousiasme voedde mijn gedachte dat de voorhoede van facilitair Nederland inziet dat het tijd wordt voor een andere manier van dienstverlening. Iets wat ik tot februari 2017 ook zélf heb ervaren, toen ik bij Atos nog aan de andere kant van de tafel zat.

Intensief én inspirerend
Het commitment was er, de uitvoering nog niet. Daar lag mijn uitdaging. Waar raakt de dienstverlening elkaar? Wat zijn mogelijkheden tot kruisbestuiving? Welke grijze gebieden moeten worden aangepakt? En hoe pakken we het eigenlijk formeel aan, die hele coalitie? Binnen Circl bleek dat een intensief maar vooral inspirerend proces. Ook omdat het paviljoen commerciële doelstellingen heeft. Sinds september is het open en functioneert de coalitie. Nog elke dag komen we hobbels tegen, maar ook ontdekken we elke dag weer nieuwe kansen. Ik weet zeker: dit is een coalitie die een veel langere houdbaarheid heeft dan de vier jaar in de politiek. De FM Coalitie heeft de toekomst!

Geschreven door: Marjolein Dreef
Marjolein   Dreef

Marjolein Dreef is Transitiemanager FM Coalitie bij CSU. In deze rol houdt ze zich bezig met samenwerking tussen facilitaire partijen waarbij het klantbelang voorop staat. Zij verbindt, activeert en inspireert facilitaire partners. Zij is continue op zoek naar het leveren van meer waarde, door het opsporen van kruisbestuiving tussen facilitaire partners, identificeren van grijze gebieden en het maken van concrete afspraken met alle betrokkenen. Daarnaast is Marjolein gedreven en een echte gadgetfreak.

Reacties

Meer informatie
Woordvoerder
Erwin Vos

Manager Marketing & Communicatie
Erwin.Vos@csu.nl
06 13227833

Nieuwsbrief

Als eerste het laatste nieuws over CSU? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.