Home > Blog > Verrast door een 15-jarige en een hologram

Verrast door een 15-jarige en een hologram

Donderdag 07 Maart 2019
Door: John van Hoof, voorzitter Raad van Bestuur

Als vijftienjarige knul was ik al serieus bezig met mijn toekomst, herinner ik me. Dat stimuleerde mijn ouders ook. Twee rasondernemers, die samen een winkel en groothandel in zuivel en delicatesse runden. Van kleins af aan zag ik hoe zij hard werken én plezier combineerden. Nee, de zaak overnemen heb ik nooit gewild, wat mijn ouders natuurlijk jammer vonden. Maar dankzij het ondernemende nest wist ik al jong dat ik ‘iets met geld en grote organisaties’ wilde.

Wát had ik toen graag in een groot bedrijf rondgekeken, zoals de deelnemers aan JINC Baas van Morgen onlangs deden. Net als vmbo-scholier Bart Pouwels (15), die even in mijn schoenen mocht staan. Eén dag was hij CSU’s bestuursvoorzitter. En wat voor een. Een innemende, belangstellende baas, die nu al verder kijkt dan zijn eigen wereld. Dat merkte ik meteen toen we hem ’s ochtends van huis oppikten. Op naar de Vakbeurs Facilitair in Utrecht, onze werkplek voor die dag.

Dat is natuurlijk even spannend, naast een bestuursvoorzitter in de auto stappen. Al kletsend brak het ijs snel en bleken we veel gemeen te hebben. Zo is Barts vader eigenaar van een keukenwinkel, dus ook een ondernemer. Hij toonde bovendien oprecht interesse. Wilde weten hoe mijn werkdag eruitziet, waar ik woon en of ik kinderen heb. Opeens keek-ie me serieus aan en zei: ‘Ik las dat jullie ISS Facility Services hebben overgenomen. Hoe werkt zoiets? Staat er een bordje ‘te koop’ voor de ingang?’ Ik keek ‘m verrast aan en zat even met mijn mond vol tanden. Wat een goede vraag!

Zijn scherpte bleek ook de rest van de dag. Samen trokken we de Vakbeurs Facilitair op. Barts taak was om innovatieve ideeën voor de CSU-stand te spotten, ik maakte ‘m wegwijs in de schoonmaakwereld. Verhalen vertellen over dit mooie vak doe ik graag. Een eerlijk beeld geven. Er heersen tenslotte veel vooroordelen. Dat het ondergewaardeerd werk zou zijn, bijvoorbeeld. Bij ons word je altijd gerespecteerd – om wie je bent en wat je doet. Dat kan ik niet vaak genoeg benadrukken.

Het maakt ons ook niet uit waar je vandaan komt. Of je jong of oud bent. Iedereen verdient een eerlijke kans op een mooie toekomst, vinden we bij CSU. Daarom deden we vanzelfsprekend mee aan Baas van Morgen: de jonge deelnemers komen allemaal uit een omgeving met een sociaaleconomische achterstand. Sociaal ondernemen zit sowieso in ons DNA, wat ons tot de hoogste trede op de Prestatieladder Socialer Ondernemen heeft gebracht.

Wist je bijvoorbeeld dat elf procent van onze collega’s een social-return-indicatie heeft (SROI)? Al jaren leiden we statushouders op tot schoonmaker, met zicht op een vaste baan bij CSU. Sinds vorig jaar kunnen ze ook leskrijgen in de Nederlandse taal en werkcultuur. Dit doen we samen met Seiso Opleidingen. Of kijk eens in Rotterdam, waar we in 2017 de Top Academie lanceerden. Samen met vervoerder RET leiden we jongeren uit het speciaal- en praktijkonderwijs op voor een baan in de facilitaire branche.

Zeker jongeren kunnen je ogen openen. Dat merkte ik wel tijdens mijn dag met Bart, die me opeens op hologrammen wees. ‘Of dat een gaaf idee was voor de CSU-stand?’ Kijk, dat was nooit in me opgekomen. Omgedraaid heb ik ook hem een tip gegeven. Eentje die mijn ouders aan mij gaven toen ik vijftien jaar was. Volg je hart en ga doen wat je leuk vindt. Als je écht wilt, kun je alles bereiken.

Geschreven door: John van Hoof
John van Hoof

John van Hoof is sinds 2012 voorzitter Raad van Bestuur bij CSU. Daarnaast is hij bestuurslid van branchevereniging OSB en heeft hij jarenlange ervaring in de (bedrijfs)gezondheidszorg.  

Reacties

Meer informatie
Woordvoerder
Erwin Vos

Manager Marketing & Communicatie
Erwin.Vos@csu.nl
06 13227833

Nieuwsbrief

Als eerste het laatste nieuws over CSU? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.