Home > Blog > "Pretty in PET!" en meer over circulaire schoonmaak

"Pretty in PET!" en meer over circulaire schoonmaak

Woensdag 16 Januari 2019
Door: Elke de Jong , Specialist Innovatie

Deze week organiseert Nederland circulair! de Week van de Circulaire Economie. Een prachtig initiatief dat een podium geeft aan circulair ondernemende bedrijven. We produceren in ons huidige economische systeem nog veel op lineaire wijze. Een grondstof wordt gebruikt voor een product en daarna afgedankt als afval. Dat hier iets in moet veranderen wordt steeds duidelijker. De afvalberg groeit en veel grondstoffen worden schaarser.

Gelukkig groeit de populariteit rondom het thema. Ook bij CSU. Welke materialen gebruiken we en zijn ze daarna nog herbruikbaar? Hoe maken we van ons afval een grondstof en hoe dragen we als dienstverlener bij aan een circulaire economie? Hoe zorgen we ervoor dat elk onderdeel in ons proces circulair is? Kortom, hoe gaan we van lineair naar circulair? En realistischer, hoe doe je dit op een rendabele manier? Want de intrinsieke motivatie om duurzaam te ondernemen is mooi, maar als het alleen maar geld kost dan is het niet duurzaam te noemen.

Omdat we geen producent zijn, vraagt het iets meer creativiteit om te komen tot circulariteit. Want hoe maak je een dienst nou circulair? Het gebruiken van biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen is een eerste logische stap. Ook werkwagens worden steeds vaker gemaakt van gerecycled kunststof en bamboe. Maar dan…?

Stofzuiger als tafel
Wat doe je vervolgens met afgeschreven werkwagens, emmers en stofzuigers? Daar hebben we er immers heel veel van. Daar vond partner Triboo een oplossing voor. Ze maakten van ons afval het meubilair voor het Innovatielab op ons hoofdkantoor. Zie hier hoe dat in zijn werk ging. Het ziet er vrolijk uit en levert iedereen die van deze ruimte gebruik maakt voldoende gespreksstof over circulair ondernemen op.

BeCircular
Een duurzame manier om met gebouwen om te gaan biedt BeSense. Dit sensorconcept dat CSU samen met Heijmans in het leven riep, geeft helder inzicht in de bezetting van een pand waardoor verbouwingen en nieuwbouw voorkomen kunnen worden. Ook BeClean, de schoonmaakapp die gebruik maakt van de data die afkomstig is uit BeSense, draagt bij aan verduurzaming, want er hoeft alleen nog maar schoongemaakt te worden daar waar het nodig is.

Gewoon Darin!
Eind 2017 lanceerden we Darin! Een co-creatie met afvaldienstverlener Van Kaathoven in de wens om te komen tot een circulair afvalsysteem dat gescheiden afvalinzameling nóg duurzamer maakt. Na een hele tijd aan de tekentafel, ontwikkelden we een onderstel en deksel gemaakt van afvalhout, want daar is in Nederland een overschot van. De dozen zelf bestaan voor 100% uit karton. Hierdoor zijn de inzamelunits zelf ook weer volledig recyclebaar.

Het feit dat de systemen gemaakt worden door medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt is in dit geval de kers op de taart!

Looking good in PET
Ook bedachten we dat de productie van onze bedrijfskleding misschien wel helemaal circulair kon worden. Hiervoor vonden we in Schijvens Corporate Fashion de juiste partner. Sinds eind 2018 wordt de complete CSU-bedrijfskledinglijn gemaakt van 100% gerecyclede grondstoffen: 50% PET-flessen en 50% textiel. Onze medewerkers leveren hiervoor hun oude werkkleding in en deze wordt door mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt in een sociale werkplaats gerecycled tot de grondstof voor de nieuwe kleding. Zelfs de knopen krijgen een tweede leven. Deze mooie samenwerking leverde een CO2-reductie op van 40% én een Corporate Fashion Award! Hoe dat eruit zag op de catwalk zie je hier.

Samenwerken werkt
Door als facilitair verbinder op te treden pakt CSU een rol in het circulair maken van de facilitaire wereld. We verbinden partijen om effectiever met elkaar samen te werken. En als de gedeelde ambitie ‘circulariteit’ is, dan sta je samen sterker dan alleen. Hier hebben we als partijen ieder afzonderlijk profijt van, maar onze opdrachtgever krijgt de som van de delen. Zo wordt circulariteit rendabel.

Een circulaire economie hangt in ons geval heel nauw samen met circulair samenwerken. Alle genoemde voorbeelden zijn succesvol dankzij co-creatie en partnerschap. Samen de juiste visie en de wil hebben om het voor elkaar te krijgen. We zien voor de komende jaren nog voldoende uitdagingen, dus er is nog genoeg te doen. Maar samen komen we er wel!

Volg Elke ook op LinkedIn voor deze en andere blogs.

Geschreven door: Elke de Jong
Elke de Jong

Als Specialist Innovatie is Elke, samen met haar collega's van de afdeling Innovatie, verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van nieuwe en onderscheidende dienstverleningsconcepten, producten en oplossingen. CSU is voortdurend gefocust op innovaties om het werk voor de medewerkers makkelijker te maken en de dienstverlening richting klant te verbeteren. Ook richt zij zich op het delen van kennis en best-practices en ondersteunt bij concrete klantvragen.

Reacties

Meer informatie
Woordvoerder
Erwin Vos

Manager Marketing & Communicatie
Erwin.Vos@csu.nl
06 13227833

Nieuwsbrief

Als eerste het laatste nieuws over CSU? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.