Home > Blog > Innovatie = bewust evolueren

Innovatie = bewust evolueren

Vrijdag 14 April 2017
Door: Kos Fourkiotis, Manager Innovatie

Elke ochtend smeer ik de boterhammen voor mijn kinderen. Ik doe daar dan - heel verrassend - kaas, hagelslag, pindakaas of ham op. Bewust let ik bij de vleeswaren dan op de houdbaarheidsdatum en bij twijfel ruik ik eraan. Mijn neus neemt die twijfel trouwens niet altijd weg, maar gelukkig heb ik een kat en zij kan iets beter dan ik; ruiken of iets nog eetbaar is.

Handig: als zij het niet meer te pruimen vindt, ga ik het mijn kinderen ook niet geven. Ik maak dan gebruik van een tool op vier poten die rond loopt in mijn huis. Maakt het lieve diertje zich ten minste ook een keer nuttig.

Bij innovatie is dat niet anders. Als je maar zorgt dat je verbanden legt die niet eerder gelegd zijn, ga je toevallige handigheidjes ontdekken. Je probeert eens een andere route, een ander gerecht of nieuwe serie. Experimenteren dus. Soms valt het mee, en veel vaker valt het tegen. Daar moet je dan wél mee om kunnen gaan. Harrie Jekkers zei al eens dat iedereen soms tegen de lamp loopt, maar dat het er om gaat hoeveel licht je meeneemt.

Zo werkt het ook met evolutie: DNA is een code waarin onze erfelijke eigenschappen zijn vastgelegd. Deze informatie wordt doorgegeven aan de volgende generatie waardoor de soort voortbestaat. En dit gaat BIJNA altijd goed. Soms echter is er een kleine afwijking die meestal niet goed uitkomt. Daar hoor je nooit meer wat van. Maar heel af en toe komt de afwijking plotseling veel beter uit omdat de omgeving is veranderd. Die vernieuwde entiteit heeft daarmee een grotere kans op overleving. Miljoenen van dit soort stapjes zorgen voor een ontwikkelproces dat evolutie wordt genoemd. Survival of the fittest is dus gebaseerd op toevallige afwijkingen. En toeval kun je creëren! Hoe meer er gebeurt, hoe meer kans op toevalligheden.

Dankzij evolutie begrijpen we evolutie. Innovatie is niets meer dan bewust evolueren. Door dit proces bewust te sturen versnellen we onze ontwikkeling op weg naar een mooiere en effectievere wereld: survival of the most agile! Daarom mensen, blijf experimenteren! We worden er slimmer van.

Mijn kat trekt zich intussen niks aan van mijn advies. Mijn theorie klopt trouwens maar éénzijdig. Pruimt de kat het niet; ga ik het niet opeten. Check. Maar pruimt ze het wél, dan zegt dat nog niks. Ze eet namelijk ook rauwe muizen….


Kos Fourkiotis
Manager Innovatie

Geschreven door: Kos Fourkiotis
Kos  Fourkiotis

Kos Fourkiotis volgt met zijn Team Innovatie de technologische en sociaal maatschappelijke ontwikkelingen in de wereld en vertaalt deze naar de toegevoegde waarde voor de klanten van CSU. Hierbij is aandacht voor processen en de menskant. Daarnaast spreken we innovatiekracht van de medewerkers van CSU aan. Door hun waardevolle ideeën in te zetten voor CSU organiseren we de transitie andersom, activeren we betrokkenheid en versnellen we de implementatie.

Reacties

Meer informatie
Woordvoerder
Erwin Vos

Manager Marketing & Communicatie
Erwin.Vos@csu.nl
06 13227833

Nieuwsbrief

Als eerste het laatste nieuws over CSU? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.