Home > Nieuws > CSU lanceert vernieuwend facilitair model 'FM Coalitie'

CSU lanceert vernieuwend facilitair model 'FM Coalitie'

Vrijdag 22 September 2017

De efficiency van facilitair management verhogen door facilitaire dienstverleners beter te laten samenwerken. Tijdens CSU’s jaarlijkse hospitality congres introduceerde het schoonmaakbedrijf daarom een innovatief samenwerkingsmodel: de FM Coalitie. Facilitaire partners gaan met één ambitie aan de slag. CSU is ervan overtuigd dat kwaliteit en beleving met de FM Coalitie een boost krijgen en opdrachtgevers zich nog meer kunnen toeleggen op regievoering.

Binnen de FM Coalitie blijft elke facilitaire dienstverlener zelfstandig, maar zijn taken en planningen optimaal op andere dienstverleners afgestemd. Partners delen capaciteit, materialen, expertise, ruimten en middelen. Inzet van dag-of weekstarts leidt tot nauwe betrokkenheid van alle facilitaire partners in de coalitie. Medewerkers zijn multifunctioneel inzetbaar: een schoonmaakmedewerker kan bijspringen bij de catering voor het afruimen van een buffet, receptionistes doen tussendoor een toiletronde als extra inzet nodig is.

Krachtenbundeling
CSU’s Directeur Hospitality Diane van Dijk stond aan de basis van de FM Coalitie. ‘Met facility management hebben we al de stap gezet naar regieorganisaties aan opdrachtgeverszijde. Maar de grootste stap is het integreren van de verschillende diensten. Het is juist die verbinding die maakt dat de FM Coalitie een ongekende meerwaarde heeft voor opdrachtgevers. Door als partners te erkennen dat je elkaar nodig hebt, creëer je waarde voor opdrachtgevers’.

Om het vrijblijvende karakter vóór te zijn, ontwikkelde CSU diverse instrumenten. Zo is er een samenwerkingsconvenant waarin taken en verantwoordelijkheden zijn omschreven. Ook krijgen facilitaire medewerkers van de diverse partners een ‘cultuurpaspoort’, bedoeld om niet langer vanuit de eigen organisatie te denken maar vooral vanuit het belang van de opdrachtgever.

Facilitair Verbinder
CSU neemt ook het initiatief om partijen op één lijn te brengen. Daarvoor is de functie van ‘Facilitair Verbinder’ in het leven geroepen, in de persoon van Marjolein Dreef. ‘Je praat over kruisbestuiving. Het openstellen van je kennis en kunde voor de andere facilitaire dienstverleners. Dat is nieuw, dat is spannend, maar het past in deze tijd en het sluit aan bij de circulaire gedachte.’

Eerste 2 FM Coalities zijn een feit!
Een eerste succesvolle praktijktest is inmiddels achter de rug: de coalitievorming in het nieuwe circulaire paviljoen Circl in Amsterdam, dat begin september opende. Begin deze maand ondertekende de ook High Tech Campus Eindhoven en alle deelnemende facilitaire partijen het samenwerkingsconvenant.

Meer informatie
Woordvoerder
Erwin Vos

Manager Marketing & Communicatie
Erwin.Vos@csu.nl
06 13227833

Nieuwsbrief

Altijd scherp op het laatste nieuws? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief van CSU.