Home > Blog > Serious gaming met VR in schoonmaakland: serious!?

Serious gaming met VR in schoonmaakland: serious!?

Dinsdag 10 December 2019
Door: Elke Wirtz, Specialist Innovatie

Innovatie en schoonmaak, is dat wel zo’n goede combi wordt me wel eens gevraagd? Blijkbaar wordt schoonmaak niet zo snel geassocieerd met vernieuwing. Als ik om me heen vraag naar de grootste schoonmaakinnovaties, dan begint iedereen over de stofzuiger en de microvezeldoek als dé voorbeelden van schoonmaak innovaties. Maar dat er genoeg te innoveren valt, is een feit! Moet het altijd een grote “uitvinding” of vernieuwing zijn? Nee, volgens mij zeker niet. Als het maar impact heeft en waarde toevoegt is mijn mening. Zo lijken serious gaming en schoonmaak ook twee hele aparte zaken. Maar Voor CSU blijken ze juist een verrassend mooie match.

Spelenderwijs leren
Een voorbeeld? Virtual Reality! VR is een vorm van serious gaming en dé manier om spelenderwijs te leren. Maar VR in de schoonmaak? Uiteraard kunnen we niet virtueel schoonmaken en moeten we de klus nog altijd zelf klaren, maar we gaan VR inzetten om onze schoonmaakcollega’s te trainen op veilig werken. Samen met VR specialist Warp* hebben we een VR veiligheidstraining opgezet. Er is een volledig virtuele omgeving gecreëerd waarin we de praktijksituaties van de werkvloer super realistisch na kunnen bootsen. Op die manier creëren we een optimale beleving. De speler wordt ‘geactiveerd’ en er wordt niet enkel informatie gezonden. Dat maakt dat men plezier heeft en bovendien zorgt VR ervoor dat je zaken beter onthoudt. Win-win dus wat ons betreft!

Een veilige leeromgeving
In de training komen onze medewerkers straks in een super realistische werkomgeving waar ze voor keuzes komen te staan met betrekking op veiligheid. Alle situaties die zich op de werkvloer voordoen kunnen we in de training opnemen. Wanneer je een foute keuze maakt zie je het (onveilige) gevolg daarvan waardoor de impact erg hoog is. Fouten maken mag dus juist. Dat maakt ook dat de retentiewaarde van een VR training vele malen hoger is dan bij een gewone cursus of e-learning.

Overtuigd door impact
Met VR als nieuwe tool voor het trainen van onze medewerkers innoveren we de aanpak en werkwijze op dit gebied. Waren we meteen overstag voor deze methode van trainen? Nee, natuurlijk niet. Net als bij iedere innovatie is niet iedereen meteen enthousiast en overtuigd. Gaan onze collega’s het nut er wel van inzien? Gaan ze het wel gebruiken? Wat als…? Genoeg beren op de weg die we te tackelen hadden, en hebben. Maar CSU loopt graag voorop qua innovatie en dus gaan we er gewoon voor!

All I want for Christmas…
In de kerstpakketten die in december aan al onze 16.000 medewerkers worden uitgedeeld, vindt iedere collega straks een VR bril. Nadat ze de speciale app hebben gedownload kunnen zich verplaatsen in hun virtuele werkomgeving. Door de nieuwe, aantrekkelijke manier waarop we het brengen zal de impact vele malen hoger zijn en dát is waar het omdraait! Mijn conclusie? In eerste instantie lijken het twee hele aparte zaken, ,maar voor CSU blijken ze juist een verrassend mooie match: een serious game.

*Warp
CSU ontwikkelde de VR-veiligheidstraining samen met Warp. In november 2018 won Warp de allereerste CSU Innovatie Award.

Geschreven door: Elke Wirtz
Elke  Wirtz

Als Specialist Innovatie help ik CSU graag mee te innoveren, zowel intern als extern. Samen met het innovatieteam exploreer en signaleer ik sociale, maatschappelijke en technologische trends en ontwikkelingen in de markt. Daarnaast ga ik graag in gesprek met zowel klanten, leveranciers als collega's om te achterhalen welke behoeftes er zijn en waar we vanuit innovatie een helpende hand kunnen bieden.

Reacties

Meer informatie
Woordvoerder
Erwin Vos

Manager Marketing & Communicatie
Erwin.Vos@csu.nl
06 13227833

Nieuwsbrief

Als eerste het laatste nieuws over CSU? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.